Hallelujah: van onbekend nummer tot hitlijst hype

Published by Team JijKanDitOok on

Het prachtige Hallelujah werd geschreven door de Canadese zanger Leonard Cohen en kwam uit in 1984. Ondanks dat het nummer in het begin vrij weinig succes had, werd het later enorm populair en ontelbare keren gecovered.

Bladmuziek piano Hallelujah

Bladmuziek piano Hallelujah

 

Tip: Hier vind je nog veel meer pianoboeken met popmuziek

Hallelujah

Hallelujah was één van de nummers op het zevende album van Leonard Cohen, Various Positions. Hij deed er vijf jaar over om het nummer te schrijven. Aanvankelijk had het weinig succes.

 

Bekijk dit boek

 

Zijn platenmaatschappij weigerde het originele album met het nummer uit te brengen, omdat ze het een ‘ramp’ vonden.

Via een onafhankelijk label wist Leonard het album toch nog uit te brengen.

Covers door de jaren heen

Door de jaren heen zijn er honderden covers van Hallelujah geweest. Het nummer is talloze keren gespeeld in verschillende arrangementen voor concerten, tv en films.

Wat Leonard Cohen daarvan vond? ‘Ironische en amusant,’ zei hij in een radio interview in 2009.

John Cale

In 1991 werd er een tribute album opgenomen, I’m Your Fan. Bekende rockartiesten speelden hun interpretatie van Leonard Cohen nummers. Velvet Underground oprichter John Cale maakte een piano cover van Hallelujah.

Deze cover vormt de basis voor de meeste versies die daarna volgden.

Jeff Buckley

Jeff Buckley was een Amerikaanse singer-songwriter en gitarist. Ook hij gebruikte de cover van Cale als inspiratie. Jeff speelde zijn akoestische gitaarversie in een bar. Toevallig zat er iemand van Columbia Records in het publiek.

Jeff kreeg een contract en bracht zijn cover uit in 1994. Het is een van de meest geprezen versies van Hallelujah. Nadat Jeff op 30-jarige leeftijd omkwam bij een zwemongeluk, werd zijn cover een nummer 1 hit.

Shrek

De animatiefilm Shrek maakte Hallelujah nóg bekender. In de film is de versie van John Cale te horen.

Voor de soundtrack van de film werd echter de uitvoering gebruikt van de Amerikaans-Canadese zanger Rufus Wainwright.

Hitlijst hype

In 2008 won Alexandra Burke de vijfde serie van de Britse talentenjacht The X Factor won. Als eerste single bracht ze een cover uit van Hallelujah. Eind december van dat jaar werd het de nummer 1 in de Britse hitlijst.

Hierdoor ontstond er een hernieuwde interesse in eerdere versies van het Hallelujah. Fans van Jeff Buckley zetten een campagne op om zijn versie op de eerste plek van de hitlijst te krijgen.

Bladmuziek piano Hallelujah Alexandra Burke

Zo wilden ze voorkomen dat Alexandra’s Hallelujah de officiële nummer 1 kersthit werd. Hun motivatie kwam vooral door hun enorme afkeer van de commerciële X Factor.

Bovendien vonden ze het arrangement van de versie van Alexandra helemaal niks. Daarnaast wilden ze een jonger publiek kennis te laten maken met de uitvoering van Jeff Buckley.

Uiteindelijk lukte het de Jeff Buckely fans uiteindelijk net niet om Alexandra van de nummer 1 positie stoten.

Maar de campagne zorgde er wel voor dat Hallelujah maar liefst drie keer in de hitlijst voorkwam: de cover van Alexandra op nummer 1, die van Jeff Buckley op nummer 2 en de originele versie van Leonard Cohen zelf op nummer 36.

Uniek voor een toen bijna 25 jaar oud nummer, dat daarvoor nooit eerder de Britse hitlijst haalde.

Wie is Leonard Cohen?

Bladmuziek piano Hallelujah Leonard CohenLeonard Cohen (21 september 1934 – 7 november 2016) was een singer-songwriter, dichter en schrijver uit Canada.

In eerste instantie ging hij voor een carrière in de literatuur. Hij publiceerde verschillende dichtbundels en boeken, maar verkocht weinig.

Teleurgesteld verhuisde Leonard naar de VS om het te proberen als singer-songwriter van folk muziek. Dat leverde hem meer succes op. Zijn optredens op verschillende folk festivals trokken de aandacht van Columbia Records, en hij kreeg een platendeal.

Hij maakte verschillende tours door de VS, Canada en Europa en bracht meerdere albums uit.

Thema’s als religie, politiek, eenzaamheid, sexualiteit en relaties kwamen vaak in zijn werk terug. Verschillende nummers werden gebruikt in films, zoals Waiting for the Miracle in Natural Born Killers uit 1994.

In datzelfde jaar trok Leonard zich terug in een Zen klooster in de bergen boven Los Angeles. Hier bracht hij vijf jaar door, studerend en mediterend. Ook werd hij ingewijd als boeddhistische monnik.

Na zijn tijd in het klooster bleef Leonard Cohen muziek schrijven en touren. In 2008 werd hij opgenomen in de Rock ‘n’ Roll Hall of Fame. Zijn laatste wereldtour, die eindigde Nieuw-Zeeland, maakte hij in 2012-2013.

Bekijk ook:

 

Dit vind je misschien ook interessant

0 Comments

Geef een reactie

Avatar placeholder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Op zoek naar bladmuziek voor piano?

Ontvang de leukste bladmuziektips (+ andere muziekweetjes) direct in je inbox!