Piano leren spelen: wat is de beste manier?
Je wil piano leren spelen of weer opnieuw oppakken. Super! Het is namelijk ontzettend leuk om muziek te maken, bekende liedjes te spelen en anderen te begeleiden met jouw spel.
Maar hoe kun je dit nou het beste aanpakken? Een muziekschool, privé leraar, gratis via YouTube, een online cursus… En wat als je geen geen noten kan lezen?
Begrijpelijk dat je je dit afvraagt, zeker wanneer je voor het eerst gaat beginnen met piano spelen.
In dit artikel bespreken we de voor- en nadelen van verschillende methodes om piano te leren spelen, zodat jij kan kiezen voor de manier die het beste bij je past.
Noten lezen bij piano spelen: nodig?
Is noten lezen noodzakelijk om piano te kunnen spelen? Het korte antwoord: nee, maar het is wel enorm handig als je het wel kan. We leggen je uit waarom.
Laten we je eerst gerust stellen: noten leren lezen is helemaal niet zo moeilijk!
Als beginner start je natuurlijk bij de basis. Het mooie is dat je niet eerst noten hoeft te leren lezen vóórdat je begint met piano spelen, maar dit tegelijkertijd kan doen.
Je leert stap voor stap hoe de noten op het blad corresponderen met de toetsen op de piano. Eerst je rechterhand, dan je linkerhand, dan om en om en op een gegeven moment tegelijkertijd.
Dat is in het begin misschien wel even spannend, maar wanneer je het principe eenmaal doorhebt, gaat er een wereld aan bladmuziek voor je open.
Tip: Met de online cursus Piano Spelen met Cor kan je piano leren spelen op basis van bladmuziek
Bladmuziek voor piano
Het allergrootste voordeel van noten lezen voor piano: je kunt bladmuziek vinden voor alle niveaus.
Van kinderliedjes tot popmuziek, van blues tot bekende musicals en van rock ‘n’ roll tot klassieke muziek, er zijn duizenden muziekstukken te vinden.
Welke muziekstijl je ook leuk vindt: noten lezen kan je enorm helpen om veel liedjes snel op de piano te kunnen spelen.
Vaak kun je van een stuk naast de originele versie ook een bewerkte versie vinden, die makkelijker is. Hierdoor kan je ook als beginner al gauw bekende liedjes spelen.
Er zijn ontzettend veel oefeningen en muziekstukken op bladmuziek te vinden om je techniek te verbeteren.
Dit helpt je niet alleen om beter piano te kunnen spelen in het algemeen, maar komt ook goed van pas in allerlei stukken, zowel in moderne als in klassieke muziek.
Let op: Is je doel om echt klassieke stukken in de originele uitvoering te kunnen spelen? Dan is het leren lezen van noten en alle andere muziektekens noodzakelijk om de prachtige, maar soms ook hele ingewikkelde stukken onder de knie te krijgen.
Maar: ook dat leer je stap voor stap, als je maar blijft oefenen.
Tip: In dit artikel leer je noten lezen voor piano in 6 stappen.
Noten leren lezen voor piano: handig!
Het leren spelen van piano met noten lezen heeft enorme voordelen:
- Keuze uit duizenden stukken bladmuziek op alle niveaus
- Goed hulpmiddel bij het leren van nieuwe techniek en liedjes
- Onmisbaar bij klassieke muziek
Allerlei nieuwe stukken kunnen leren spelen met bladmuziek is dus erg handig, maar zou je ook afhankelijk kunnen maken. Zo leer je minder snel improviseren en op gehoor spelen, omdat alles al voor je op papier staat.
Piano leren spelen met noten wil echter niet zeggen dat je helemaal niet leert improviseren of dat je gehoor niet getraind wordt.
Er ligt alleen wat minder nadruk op dan wanneer je zonder noten piano leert spelen (dan móet je immers wel).
Lees ook:
Piano leren spelen zonder noten lezen: akkoorden
Wist je dat je met een paar piano akkoorden al enorm veel liedjes kan spelen?
Akkoorden zijn combinaties van drie of meer tonen. Ze worden vaak gebruikt bij het begeleiden van een zanger(es) of koor. Ook kun je een liedje al snel mooi laten klinken, wanneer je met je linkerhand de akkoorden speelt en met je rechterhand de melodie.
Met een paar basisakkoorden kan je al ontzettend veel liedjes spelen. Hieronder vind je er vier:
Sla de toetsen aan (druk de toetsen in) waar de notennamen op staan. Zo weet je ook meteen hoe ze heten.
Zoals je ziet, gebruik je bij deze piano akkoorden alleen de witte toetsen. Welke liedjes je met deze akkoorden al kan spelen? Wat dacht je van:
- Someone like you (refrein) – Adele
- Let it be – The Beatles
- No Woman, no cry – Bob Marley
- Can you feel the love tonight (refrein) – Elton John
- With or without you – U2
En het mooiste van alles? Bij al deze liedjes speel je de akkoorden in dezelfde volgorde:
C-G-Am-F
Wat de kleine ‘m’ achter het A akkoord betekent? Dit geeft aan dat het om het akkoord ‘A mineur’ gaat.
Tip: De online cursus PianoPro helpt je met piano leren spelen op basis van akkoorden
Majeur en mineur akkoorden
Er zijn grofweg twee soorten akkoorden: majeur en mineur. Bij een majeur akkoord wordt alleen de hoofdletter geschreven. Gaat het om een mineur akkoord, dat komt er een kleine ‘m’ achter.
De majeur akkoorden klinken over het algemeen opgewekt, de mineur akkoorden klinken wat somber. Probeer maar eens een C akkoord te spelen:
En vergelijk het met een Cm (C mineur) akkoord:
Hoor je het verschil?
Vraag je je af wat ‘♭’ voor teken is? Dit is een mol-teken. Een mol-teken wordt gebruikt om aan te geven dat een noot met een halve toon verlaagd moet worden.
In dit voorbeeld geeft het mol-teken aan dat de ‘E’ met een halve toon verlaagd moet worden. Je komt dan uit op de eerste zwarte toets links van de ‘E’.
Dat wordt genoteerd als E♭, wat je uitspreekt als ‘Es’.
Zoals je ziet, kan je met behulp van akkoorden al snel liedjes leren spelen. Naast deze basisakkoorden bestaan er nog veel meer varianten.
Hoe meer je oefent, hoe meer piano akkoorden je zal willen leren. Deze kan je dan weer op allerlei verschillende manieren spelen.
Net als bij notenleer zit er ook bij akkoordenleer (ook wel harmonieleer genoemd) ontzettend veel theorie achter. Veel meer dan dat we hier in dit artikel zouden kunnen omschrijven. Je zou er een aparte studie aan kunnen wijden.
Gelukkig hoef je je hier als beginner helemaal niet zo erg in te verdiepen om toch een leuk deuntje te kunnen spelen.
Is piano spelen nieuw voor je, dan raden we je aan om eerst met een paar akkoorden te beginnen en hiermee te gaan oefenen, zodat je hier gevoel mee krijgt en kan wennen aan je instrument.
Leren spelen met akkoorden
Piano leren spelen met akkoorden heeft zo z’n voordelen:
- Liedjes snel goed laten klinken
- Gemakkelijk anderen kunnen begeleiden
- Creativiteit en improvisatie worden gestimuleerd
Als je je echter alleen focust op akkoorden, kan dat ook nadelen hebben:
- Liedjes leren spelen op gehoor kan langer duren dan met bladmuziek
- Klassieke muziek leren is heel erg lastig
Conclusie
Het beste is een combinatie van beide, zodat je de voordelen met elkaar kunt combineren: liedjes snel goed laten klinken met akkoorden en noten lezen als handig hulpmiddel om nieuwe stukken snel onder de knie te krijgen.
Tip: De online cursus Pianoles van René leert je spelen met akkoorden én noten lezen. Lees hier meer over in onze uitgebreide Pianoles van René review.
Maar hoe pak je dit nu aan?
Of je nu wel of geen noten wil leren lezen of alleen met akkoorden aan de slag wil: je moet ergens beginnen als je piano wil leren spelen. Maar waar? Lees snel verder!
Pianoles op de muziekschool
Een logische plek om aan te denken is de muziekschool. Je krijgt les van professionele docenten die het conservatorium hebben gedaan en weten hoe ze les moeten geven.
Je leert noten en bladmuziek lezen en natuurlijk stukken spelen. De docent staat naast je en kan je corrigeren als dat nodig is. Ook kan hij of zij je de juiste technieken aanleren, trucjes om dingen makkelijker te kunnen spelen en de lessen aanpassen aan jouw snelheid en niveau.
Bovendien heb je vaak ook de mogelijkheid om mee te doen aan voorspeelavonden, waardoor je leert spelen voor publiek en je je pianokunsten aan iedereen kan laten zien.
Duo/Groepsles
Kies je voor groepsles, dan speel je samen met anderen. Het voordeel bij piano is vaak dat deze groepen nooit groot zullen zijn, simpelweg omdat er niet zoveel piano’s in een leslokaal passen – in onze ervaring zal bij piano meestal gaan om duoles.
Het voordeel van een muziekschool is dat je gelijkgestemde mensen leert kennen en samen muziek kan maken.
Bovendien kan het lessen met andere ervoor zorgen dat je extra gemotiveerd bent om elke week te oefenen, zodat je op de les goed mee kan spelen.
Het nadeel van groepslessen is dat je docent zijn of haar aandacht over meerdere studenten moet verdelen. Hierdoor kan het zijn dat er minder aandacht is voor jouw persoonlijke behoeften. Ook staan de lessen vast in een rooster, waardoor je minder flexibiliteit hebt.
Individuele les op de muziekschool
Vind je het fijner om alleen les te hebben, dan kan dat met individuele of privé les. Je krijgt alle aandacht van je docent en de les is volledig afgestemd op jouw niveau.
Het nadeel van individuele lessen op een muziekschool is, net als bij de groepslessen, dat het rooster van te voren is vastgelegd. Hierdoor is er weinig ruimte voor flexibiliteit.
Kosten pianoles muziekschool
De prijzen verschillen natuurlijk wat per school, maar wil je pianoles bij een muziekschool, denk dan voor groepslessen aan een bedrag van zo’n 600-1000 euro per jaar. Voor individuele les zit je aan een bedrag van zo’n 1000-1400 euro per jaar. Je krijgt zo rond de 36 lessen.
Tip: Vaak kun je een (gratis) proefles volgen. Informeer bij een muziekschool in je buurt naar de mogelijkheden en probeer een les uit om te kijken of het iets voor je is.
Privé pianoles
Privé pianoles kan je ook volgen bij een particuliere muziekdocent. Ook hier heb je de luxe van een individuele les waarbij je persoonlijke begeleiding krijgt en directe feedback op hoe je speelt.
Behalve dat de voortgang van je spel natuurlijk afhangt van je eigen inzet, zijn ook de ervaring en motivatie van je docent belangrijk.
Een instrument goed kunnen bespelen is één ding, maar dit ook kunnen overbrengen aan iemand anders is een vak apart!
Een goede docent is goud waard. Kijk of je een proefles kunt doen om te zien hoe het bevalt. Heb je een klik, past het in je budget en kunnen jullie een tijd vinden die voor jullie allebei uitkomt, dan is dit een goede optie om piano te leren spelen.
Kosten pianoles privé
Voor privé lessen bij een particuliere pianoleraar kan je rekenen op een bedrag van zo’n 25 tot 30 euro voor een half uur, wat vrij normaal is. Voor een jaar met ongeveer 40 lessen zit je dus al gauw op zo’n 1.000 tot 1.200 euro.
Conclusie
Muzieklessen zijn niet goedkoop, maar de investering waard als je goed piano wil leren spelen onder begeleiding van een docent die jou de juiste technieken en trucjes aanleert. Bovendien kunnen wekelijkse lessen helpen als een stok achter de deur om te blijven oefenen.
Zelf piano leren spelen
Er zijn verschillende methodes die vaak gebruikt worden, zowel op de muziekschool als door privé docenten. Wil je jezelf piano leren spelen, dan kan je deze ook gebruiken.
Zoals de Thompson methode, speciaal ontwikkeld voor kinderen om hen de basisbeginselen van het piano spelen te leren. Het is een populaire methode waar kinderen en andere beginners snel vooruitgang mee boeken.
Heb je liever een methode voor volwassenen, kijk dan eens naar de Alfred methode. Deze is gericht op het leren van akkoorden met beide handen. Je leert noten lezen en hoe akkoorden worden opgebouwd, en kan al snel liedjes spelen.
Gratis piano leren spelen met YouTube
Ja dag, denk je nu misschien wel, er is tegenwoordig zoveel informatie te vinden op internet, ik leer mezelf wel piano spelen. Gratis.
Dat kan. Er zijn ontzettend veel video’s te vinden op YouTube waar je liedjes mee kan leren spelen. Dat is tegelijkertijd ook het gevaar: omdat er zoveel te vinden is, kan je door de bomen het bos niet meer zien.
Bovendien zit er ook een heleboel onzin tussen. Om veel views te krijgen bijvoorbeeld. Dat is als beginner soms lastig te onderscheiden van kwaliteitslessen.
Sommige mensen leren zichzelf wel heel bijzondere technieken aan, zoals in de video hierboven
Het is verleidelijk om maar van alles uit te proberen, maar als je geen structuur of methode volgt waarbij je stap voor stap nieuwe dingen leert waardoor je steeds beter kan spelen, sla je de basis over.
En dat is zonde, want een goede basis is cruciaal om echt goed piano te kunnen spelen.
Daarnaast kan je jezelf allerlei verkeerde technieken aanleren, die ontzettend moeilijk zijn af te leren als je ze eenmaal gewend bent. Meteen beginnen met het aanleren van de juiste technieken is véél makkelijker.
Conclusie
Wil je gewoon wat liedjes leren spelen zonder een bepaalde methode te volgen, dan is YouTube een prima optie.
Wil je gericht beter leren spelen zodat de je jezelf als pianist steeds verder kan ontwikkelen? Kies dan voor een bewezen lesmethode waar veel mensen al mee hebben leren spelen.
Het grootste voordeel van jezelf leren spelen is dat het niet veel hoeft te kosten. Het nadeel is dat het volledig afhankelijk is van je eigen doorzettingsvermogen.
Je moet jezelf immers blijven motiveren om te oefenen. Bovendien is er niemand aan wie je vragen kunt stellen of met je meekijkt, waardoor je jezelf dingen verkeerd kan aanleren.
We zeggen niet dat het onmogelijk is om jezelf piano te leren spelen. Prince en Elton John deden het immers ook – zonder Youtube, want dat bestond in die tijd nog niet.
Nu weten we natuurlijk niet of jij over net zo’n uitzonderlijk muzikaal talent beschikt als deze heren, maar over het algemeen raden we beginners aan om piano te leren spelen op een gestructureerde manier, stap voor stap.
Zo krijg je een goede basis, waar je de rest van je pianistencarrière plezier van hebt (zelfs Beethoven is ooit zo begonnen).
Piano leren spelen met een online cursus
Bij piano leren spelen met een online cursus volg je een beproefde lesmethode en heb je een docent waar je vragen aan kunt stellen als je tegen dingen aanloopt.
Een online cursus piano spelen is goedkoper dan pianolessen volgen bij een muziekschool of privé docent en kan je thuis oefenen in je eigen tempo, wanneer het jou uitkomt. Je kunt de online lessen zo vaak bekijken als je zelf wil.
De technieken worden voorgedaan in de videolessen en moet je nadoen, maar er is niemand die naast je staan om met je mee te kijken en je te corrigeren als dat nodig is.
Dit is het grootste nadeel ten opzichte van piano leren spelen in dezelfde ruimte als een docent. Je moet dus wel kritisch op jezelf kunnen zijn en je er niet te gauw vanaf willen maken.
Ook hier hangt het van je eigen motivatie en doorzettingsvermogen af hoe snel je nieuwe stukken onder de knie krijgt.
Conclusie
Er zijn inmiddels duizendenmensen die met behulp van een online cursus hebben leren piano spelen. Dat het werkt is dus al bewezen.
Online piano cursussen voor beginners zijn er in allerlei verschillende prijsklassen. Kijk goed naar hoe de cursus is opgebouwd, wat je er allemaal leert en wat voor online support je kan verwachten.
Denk voor een online cursus piano spelen aan een prijs tussen de 150 – 200 euro, met uitschieters naar boven en beneden.
Hoe lang moet ik oefenen om piano te kunnen spelen?
Het is niet voor niks een cliché: oefening baart kunst. Elke dag een kwartier tot 20 minuten oefenen is beter dan 1x in de week een uur.
Dat komt door de kracht van herhaling: hoe vaker je oefent, hoe meer je je ‘muscle memory’ traint. Hierdoor kan je op een gegeven moment een bepaalde oefening of beweging uitvoeren zonder daar bewust over na te hoeven denken. Zo heb je ook leren lopen, fietsen of autorijden.
Natuurlijk zal de een zal wat meer aanleg hebben dan de ander, maar voor iedereen geldt: dé manier om uiteindelijk goed piano te kunnen spelen is consistent blijven oefenen.
Het zal best wel eens voorkomen dat je een dag hebt waarop het oefenen totaal niet lukt. Dat is heel normaal en gebeurt bij iedereen die bezig is met piano leren spelen.
Echt niet erg, dus merk je dat het even niet lukt, ga iets anders doen en probeer het later of de volgende dag nog eens. Je zal merken dat het dan vaak beter gaat of opeens wel helemaal lukt.
0 Comments