‘Bridge over Troubled Water’: door gospel geïnspireerd

Published by Team JijKanDitOok on

‘Bridge over Troubled Water’ is de grootste hit van Simon & Garfunkel. Het nummer werd uitgebracht in 1970 en was onderdeel van het gelijknamige vijfde en laatste album van het duo.

Art Garfunkel zong de lead, met prachtige begeleiding op piano. Het nummer werd geschreven door Paul Simon. Die had het zo snel af, dat hij zich later afvroeg waar dat vandaan kwam. “Het lijkt niet op iets wat ik zou doen.”

Lees hier meer over de inspiratie voor ‘Bridge over Troubled Water’ en speel dit nummer zelf met bladmuziek voor piano.

Bladmuziek piano Bridge over Troubled Water

Bekijk hier piano bladmuziek voor ‘Bridge over Troubled Water’

Inspiratie

De ‘Swan Silvertones’, een gospelgroep uit het zuiden van de VS, bracht eind jaren ’50 van de vorige eeuw een album uit. Paul Simon zette de plaat avond na avond op. Een van de nummers was ‘Mary Don’t you Weep’, met de zin ‘I’ll be your bridge over deep water/If you trust in my name’, geschreven door zanger Claude Jeter.

Die tekst vormde de inspiratie voor de titel van Simon & Garfunkels hit. In no-time schreef Paul de melodie en de tekst voor de eerste twee coupletten. Het gaat over het bieden van troost aan iemand die het nodig heeft.

Bladmuziek piano Bridge over Troubled Water

Songbook voor piano en zang ‘Simon & Garfunkel’s Greatest Hits’

Bekijk dit boek

“Het leek gewoon door me heen te vloeien,” vertelde Paul, “ik herinner me dat ik dacht: dit is aanzienlijk beter dan wat ik normaal schrijf.”

Volgens gospel producer en historicus Anthony Heilbut ontmoetten Paul Simon en Claude Jeter elkaar later. Paul bedankte Claude en gaf hem zelfs een cheque.

Gospel gevoel

Paul vond dat het nummer door Art Garfunkel gezongen moest worden, omdat hij het beter bij zijn stem vond passen. De oorspronkelijke gitaarbegeleiding paste Paul aan naar piano om het meer een gospel gevoel te geven en beter aan te laten sluiten bij de stem van Art.

Op suggestie van Garfunkel en producent Roy Halee schreef Paul een derde couplet en een ‘grootser’ eind.

Covers

“Bridge over Troubled Water” werd een gigantisch succes en domineerde de Grammy Awards van 1971, met onder meer de prijs voor Song of the Year.

Het werd een van de meest gezongen nummers van de 20e eeuw, met covers door onder meer Elvis, Aretha Franklin en Johnny Cash.

Bekijk ook:

 

 

Dit vind je misschien ook interessant

0 Comments

Geef een reactie

Avatar placeholder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Op zoek naar bladmuziek voor piano?

Ontvang de leukste bladmuziektips (+ andere muziekweetjes) direct in je inbox!