6x Filmmuziek met piano in de hoofdrol

Published by Team JijKanDitOok on

Filmmuziek piano Forrest Gump

De piano is een prachtig instrument en wordt al gebruikt vanaf de begindagen van de cinema: van muziek onder stomme zwartwit films en slapsticks tot de bioscoophits die wereldwijd honderdduizenden bezoekers trekken.

Hieronder een lijstje met muziek van bekende films waarin de piano de hoofdrol speelt.

Forrest Gump

Download bladmuziek piano: Forrest Gump 

Wie kent hem niet? De eenvoudige Forrest Gump (Tom Hanks) groeit op in Alabama en komt door zijn onbevangenheid in allerlei bijzondere situaties terecht. Het verhaal volgt hem vanaf zijn jeugd in de jaren ‘50 tot in de jaren ‘80 van de vorige eeuw.

Bekijk dit songbook

 

Een grappig en ontroerend verhaal over oprechtheid, vriendschap, ware liefde en een wijze levensles: “Life is like a box of chocolates: you never know what you’re gonna get.”

Forrest Gump kwam uit in 1994 en werd geregisseerd door Robert Zemeckis. Alan Silvestri componeerde de filmmuziek, die een Oscar won voor Best Original Score.

Tip: Kijk hier voor nog veel meer filmmuziek voor piano.

Amélie

Download bladmuziek piano Amélie: Comptine D’un Autre Eté

De Franse Amélie (Audrey Tautou) is als kind erg eenzaam en leeft in een eigen fantasiewereld. Later werkt ze als serveerster in een café in Parijs en heeft het tot haar missie gemaakt om de mensen om haar heen gelukkig te maken.

Gaandeweg realiseert ze zich dat met al haar aandacht voor anderen, misschien te weinig bezig is met haar eigen geluk…

Bladmuziek piano filmmuziek Amelie Yann Tiersen

Bladmuziek piano Yann Tiersen

Bekijk dit boek

 

De romantische comedy Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain uit 2001 trok volle zalen over de hele wereld, mede dankzij de lieflijke, melancholische en vrolijke muziek die geschreven werd door Yann Tiersen. Hij won hiervoor een César en een World Soundtrack Award.

Comptine D’un Autre Eté is het bekendste nummer van de soundtrack en ook populair bij beginnende pianisten.

The Piano

Download bladmuziek The Piano: The Heart Asks Pleasure First

In een lijstje over filmmuziek met piano mag de muziek van de film The Piano natuurlijk niet ontbreken. Dit drama uit 1993 speelt zich af in het midden van de 19e eeuw.

De Schotse Ada (Holly Hunter) heeft sinds haar zesde geen woord meer heeft gesproken. Niemand, inclusief zijzelf, weet waarom. Ze uit haar emoties door het spelen op haar piano en gebarentaal.

Filmmuziek bladmuziek the piano Nyman

Bladmuziek The Piano

Bekijk dit boek

 

Ada trouwt, uitgehuwelijkt door haar vader, met een rijke landeigenaar in Nieuw-Zeeland. Wanneer haar nieuwe man haar piano verkoopt, doet Ada er alles aan om haar geliefde instrument terug te krijgen.

Michael Nyman componeerde de muziek voor de film. Het album werd genomineerd voor een Golden Globe en een BAFTA – die uiteindelijk gewonnen werden door Heaven & Earth en Schindler’s List.

Intouchables

Download bladmuziek Intouchables: Una Mattina

De Franse film Intouchables uit 2011 is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. De rijke intellectueel Philippe (François Cluzet) is totaal verlamd en op zoek naar een nieuwe verzorger.

Driss (Omar Sy), die net uit de gevangenis komt, wil eigenlijk alleen een handtekening voor een afwijzing omdat hij die nodig heeft voor zijn uitkering.

Bladmuziek piano Intouchables Einaudi

Bladmuziek piano, zang en gitaar Intouchables

Bekijk dit boek

 

Philippe ziet wat in Driss en biedt hem kost en inwoning aan met een proefperiode van een maand, waarin Driss leert hoe hij Philippe moet verzorgen. Er ontwikkelt zich een bijzondere vriendschap.

Intouchables is een grappige en ontroerende film, die talloze prijzen won. De Italiaanse pianist Ludovico Einaudi componeerde de muziek voor de film. De nummers ‘Una Mattina’ en ‘Fly’ zijn het bekendst bij het grote publiek en goed te spelen door beginnende pianisten.

American beauty

Download bladmuziek Thomas Newman: American Beauty

American Beauty uit 1999 vertelt het verhaal van Lester Burnham (Kevin Spacey), een 42-jarige reclameman met een midlifecrisis die verliefd wordt op de beste vriendin van zijn tienerdochter.

De film geeft meedogenloos de ellende en verveling weer die schuilgaat achter het idyllische uiterlijk van Amerikaanse buitenwijken.

Thomas Newman schreef de muziek voor de film. Het bekende thema uit de film is een simpel, minimalistisch pianostuk, dat rustig voortkabbelt en tegelijkertijd onheilspellend klinkt.

The Firm

Download bladmuziek piano: The Firm

In The Firm uit 1993 speelt Tom Cruise Mitch McDeere, die een het begin staat van een veelbelovende carriere als advocaat.

Hij wordt benaderd door The Firm met een fantastisch baanaanbod. Verblind door het geld en alle andere extra’s gaat de donkere kant van het bedrijf geheel langs hem heen.

Filmmuziek piano The Firm songbook

Bladmuziek piano The Firm

Bekijk dit boek

Totdat er twee partners worden vermoord. Mitch moet kiezen: werkt hij mee met de FBI of blijft hij trouw aan The Firm…

De muziek voor de film werd gecomponeerd door de Amerikaanse componist Dave Grusin. Dat hij voornamelijk jazz speelt is ook goed te horen in de soundtrack van de film, waarin de swingende jazzmuziek de energie van een drukke stad weergeeft.

River Flows In You (Twilight)

Download bladmuziek Yiruma: River Flows In You

Het nummer River Flows In You van de Zuid-Koreaanse componist Yiruma werd bekend door de film Twilight: Breaking Dawn Part II (2012).

Dit is de laatste film in een serie van vijf van de succesvolle Twighlight reeks, over de relatie tussen de menselijke Bella Swan (Kristen Stewart) en de vampier Edward Cullen (Robert Pattinson).

Bekijk dit songbook

 

Wat River Flows In You zo anders maakt dan de andere muziek die hierboven beschreven wordt, is dat dit stuk niet voor de film is geschreven. Sterker nog: het komt niet eens in de film voor!

De Zuid-Koreaanse componist Yiruma bracht ‘River Flows In You’ uit op zijn eerste album ‘Love Scene’ in 2001.

Fanvideo’s

Op Youtube zijn meerdere video’s te vinden waarin dit nummer wordt gebruikt met beelden uit de film. Fans van de serie vonden dit nummer zó goed klinken als Bella’s Lullaby, dat ‘River Flows In You’ daar nu bekend om staat en ontzettend populair is geworden.

Filmmuziek piano bladmuziek river flows in you

In de film is Bella’s Lullaby een liedje dat geschreven is door Edward, speciaal voor Bella. Hij speelt het op de piano wanneer ze voor het eerst bij hem thuis komt, en zingt het vaak zachtjes voor haar wanneer ze slaapt of een nare droom heeft.

De originele Bella’s Lullaby, het stuk dat dus in de film wordt gebruikt, is geschreven door Carter Burwell. Ook alle andere nummers die voorkomen in de film en op de soundtrackt zijn origineel en speciaal geschreven voor de film.

Daar valt River Flows In You, ondanks dat het bekend staat als Bella’s Lullaby, dus niet onder.

 

bladmuziek piano

 

Dit vind je misschien ook interessant

0 Comments

Geef een reactie

Avatar placeholder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Op zoek naar bladmuziek voor piano?

Ontvang de leukste bladmuziektips (+ andere muziekweetjes) direct in je inbox!