Intouchables: Speel zelf de filmmuziek van Einaudi

Published by Team JijKanDitOok on

Bladmuziek piano intouchables

De Franse film Intouchables kwam uit in 2011. Intouchables is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de rijke, volledig verlamde Philippe (François Cluzet) en de ex-crimineel Driss (Omar Sy), die een bijzondere vriendschap ontwikkelen.

De muziek van de film werd geschreven door de Italiaanse componist Ludovico Einaudi. De nummers Una Mattina en Fly zijn het meest bekend.

Bladmuziek piano Intouchables

Bladmuziek piano Intouchables

 

Het nummer Una Mattina is afkomstig van Einaudi’s gelijknamige album uit 2004, waarmee hij internationale bekendheid kreeg in de muziekwereld.

Het grote publiek leerde hem echter kennen toen Una Mattina gebruikt werd in de film Intouchables. Zowel het nummer als de film waren een wereldwijde hit.

Einaudi, The Beatles en gepingel

Ludovico Einaudi werd geboren op 23 november 1955. Hij studeerde piano aan het prestigieuze conservatorium van Milaan. Einaudi is van oorsprong een klassiek pianist en componist, maar begon ook te experimenteren met andere genres.

Bladmuziek piano Intouchables Einaudi Una Mattina

“Ik wilde me niet laten beperken, en wilde dat in mijn composities alle muziek zou weerklinken die ik zelf mooi vond,” zegt hij in een interview met HP/De Tijd.

De eerste plaat de Einaudi kocht, was Revolver van The Beatles. Ook luistert hij graag naar rock en wereldmuziek. Deze invloeden verwerkt hij in zijn muziek.

Kritiek en succes

Muziekcritici en oud-collega’s uit de klassieke wereld zijn weinig onder de indruk van Einaudi’s werk. Ze vinden zijn muziek saai en weinig vernieuwend. Het wordt vaak afgedaan als ‘minimalistisch gepingel’.

De componist maakt zich er niet druk om: “Ik heb jaren geleden besloten welke muziek ik wilde maken, en ik blijf die visie volgen, om de simpele reden dat ik me daar goed bij voel.”

Bekijk dit songbook

 

En dat werkt, want Einaudi is razend populair. Zijn muziek wordt over de hele wereld gedraaid en concerten zijn binnen de kortste keren uitverkocht.

Hij schreef ontelbare soundtracks voor tv-series, documentaires en films, waarvan Intouchables en Black Swan de bekendste voorbeelden zijn.

Tip: Kijk hier voor meer pianoboeken met filmmuziek

Intouchables, de film

Philippe is een rijke intellectueel die vanaf zijn nek naar beneden volledig verlamd is geraakt na een ongeluk met paragliden.

Driss is een ex-crimineel uit een van de slechte buitenwijken van Parijs.

Ze ontmoeten elkaar wanneer Philippe op zoek is naar een nieuwe verzorger. De enige reden dat Driss gesolliciteerd heeft, is omdat hij een handtekening nodig heeft om zijn uitkering aan te vragen.

Philippe ziet echter wel wat in hem en biedt hem de baan aan, inclusief kost en inwoning. Omdat Driss net uit de gevangenis komt en een nieuwe plek zoekt om te wonen, zegt hij toe.

Bladmuziek piano intouchables

In het begin heeft Driss een hekel aan zijn nieuwe baan, maar langzamerhand ontstaat er een bijzondere band tussen de twee mannen.

Met ruim 1,2 miljoen bezoekers is Intouchables de meest succesvolle Franse film in Nederland ooit.

Wist je dat er zelfs een Nederlands tintje aan zit? Een groot deel van de film werd opgenomen in de residentie van de Nederlandse ambassadeur in Frankrijk!

Dit vind je misschien ook interessant

0 Comments

Geef een reactie

Avatar placeholder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Op zoek naar bladmuziek voor piano?

Ontvang de leukste bladmuziektips (+ andere muziekweetjes) direct in je inbox!