Yesterday van The Beatles: het meest gecoverde nummer aller tijden

Published by Team JijKanDitOok on

Met meer dan 3.000 cover versies is Yesterday van The Beatles het meest gecoverde nummer aller tijden. In 2000 werd het door MTV en het blad Rolling Stone uitgeroepen tot de nummer 1 pop song van de 20e eeuw.

Met deze piano bladmuziek en onderstaande akkoorden speel je je eigen versie van Yesterday, één van de allergrootste hits van de legendarische Beatles.

Bladmuziek piano Yesterday – The Beatles

Piano akkoorden Yesterday

Piano akkoorden Yesterday The Beatles

Piano akkoorden kun je op allerlei manieren spelen, in verschillende variaties. Pianist Steven Pruis ontwikkelde de online cursus PianoPro, waarmee je precies leert hoe je dit kan doen.

De cursus is geschikt voor zowel beginners als gevorderden. Lees hier onze uitgebreide PianoPro review.

Zo speel je deze akkoorden

Ken je deze akkoorden (nog) niet? Zo speel je ze op de piano:

F akkoord

Akkoorden piano F

Em7 akkoord

Akkoorden piano Em7

A7 akkoord

Akkoorden piano A7

Dm akkoord

Dm akkoord piano

Dm/C akkoord

Piano akkoord Dm-C

Bb akkoord

Piano akkoord Bb

C akkoord

C akkoord piano

C7 akkoord

Piano akkoord C7

G7 akkoord

Piano akkoord G7

Gm akkoord

Akkoorden piano Gm

  • Is het Em7 akkoord nog te moeilijk? Speel dan een Em akkoord.
  • In plaats van het A7 akkoord kan je ook een A akkoord spelen.
  • Dat geldt ook voor het C7 en G7 akkoord: in plaats hiervan kun je een C en een G akkoord spelen.
  • In dit artikel vind je een handig overzicht van deze basis piano akkoorden.

 

Tip: Wil jij echt goed piano leren spelen met akkoorden? Op dit moment is er een kortingsactie voor het PianoPro programma. Hiermee bespaar je 57% op de normale verkoopprijs. Klik op deze speciale kortingslink om gebruik te maken van de aanbieding.

Dromen van Yesterday

Paul McCartney bedacht de gehele melodie van Yesterday in een droom. Met zijn toenmalige vriendin, actrice Jane Asher, woonde hij bij haar ouders in Londen.

“Ik werd wakker met een hele mooie melodie in mijn hoofd,” zegt Paul hierover, “Ik dacht: geweldig, wat zou het zijn?” Naast het bed stond een piano, waar hij meteen achter ging zitten om te voorkomen dat hij het zou vergeten.

De akkoorden volgden elkaar heel natuurlijk op. “Ik vond de melodie heel mooi, maar omdat ik het gedroomd had, kon ik niet geloven dat ik het geschreven had.”

Plagiaat

Paul vroeg zich af of hij de melodie niet onbewust ergens anders gehoord had en nu per ongeluk plagiaat aan het plegen was.

Bladmuziek piano yesterday

“Een maand lang ging ik bij mensen in de muziekindustrie langs om te vragen of ze het ooit eerder gehoord hadden. Op een gegeven moment leek het net alsof je iets naar de politie wilde brengen. Ik dacht: als niemand het na een paar weken geclaimd heeft, mag ik het hebben.”

Yesterday werd opgenomen in juni 1965, vier dagen voor de 23e verjaardag van Paul.

Yesterday, de film

Het nummer Yesterday vormde samen met de ontelbare andere hits van The Beatles de inspiratie voor de gelijknamige film, die uitkwam in juni 2019.

Jack Malik is een weinig succesvolle singer-songwriter uit Engeland. Tijdens een wereldwijde blackout wordt Jack aangereden door een bus. Als hij weer is bijgekomen van zijn ongeluk speelt hij Yesterday voor zijn vrienden. Hij komt erachter dat, sinds de blackout, niemand zich The Beatles herinnert en er ook nergens meer iets over hen te vinden is.

Bladmuziek piano yesterday Beatles

Jack grijpt z’n kans en begint op te treden met nummers van de band, terwijl hij doet alsof hij ze zelf geschreven heeft en een wereldwijde superster wordt..

Naast Yesterday zijn er in de film nog veel meer Beatles hits te horen, waaronder Let It Be, I Want To Hold Your Hand, Hey Jude, The Long and Winding Road en All You Need Is Love.

Dit vind je misschien ook interessant

0 Comments

Geef een reactie

Avatar placeholder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Op zoek naar bladmuziek voor piano?

Ontvang de leukste bladmuziektips (+ andere muziekweetjes) direct in je inbox!