Hoe Rami Malek piano leerde spelen voor Bohemian Rhapsody

Published by Team JijKanDitOok on

Rami Malek Queen Bohemian Rhapsody Frediie Mercury Piano

De film Bohemian Rhapsody kwam uit in 2018 en gaat over de Britse band Queen. Lead zanger Freddie Mercury wordt gevolgd vanaf zijn aansluiting bij de band in 1970 tot en met het legendarische optreden van Queen tijdens Live Aid in 1985.

Queen leden Brian May en Roger Taylor werkten mee aan de film als creatieve en muzikale adviseurs. De hoofdrol werd vertolkt door Rami Malek, die voordat hij gecast werd, nog nooit eerder een piano had aangeraakt.


Bekijk:

Hoe Rami begon met pianoles

Toen Rami door de producenten benaderd werd voor de rol van Freddie Mercury, waarschuwde hij hen dat hij geen piano of gitaar kon spelen.

“Ik had nog nooit een piano of gitaar aangeraakt,” zegt Rami, “Ik denk dat alle andere acteurs die auditie kwamen doen zeiden: oh ja ik kan zingen en dansen en dit en dat. Ze dachten waarschijnlijk dat ik heel bescheiden was.”

Toch kreeg hij de rol aangeboden. Rami beloofde alles te doen wat nodig was om Freddie zo goed mogelijk neer te kunnen zetten in de film.

Bladmuziek piano Bohemian Rhapsody Queen

Degene die Rami pianolessen gaf, was Rob Preuss. Rob Preuss woonde sinds 2001 in New York, waar hij naartoe verhuisd was om te werken als assistant music director van de langlopende Broadway hit Mama Mia. Én hij was al 40 jaar een grote fan van Queen.

Via een kennis werd hij gevraagd om Rami de basisbeginselen van het pianospelen aan te leren. In die tijd was Rami in New York voor de opnames van Mr. Robot. Het filmen voor Bohemian Rhapsody in Londen zou al snel beginnen.

Piano spelen als Freddie Mercury

“Ze wilden dat hij alvast zo snel mogelijk begon met pianospelen, want zodra hij in London zou aankomen, zou alles razendsnel gaan,” vertelt Rob Preuss in een interview met The Hamilton Spectator, “Een soort van playbacken, maar dan met je handen.”

Hij boekte een oefenstudio om samen met Rami aan de slag te gaan. “Het was een spoedcursus in hoe je als Freddie Mercury piano kon spelen,” zegt Rob, “ik liet Rami zien hoe geweldig Freddie was als muzikant, als pianist.”

 

Bekijk boek

 

Links over rechts

Tijdens het coachen was het Robs prioriteit om Rami te leren hoe hij met zijn linkerhand over zijn rechterhand kon spelen, zoals in de coupletten van Bohemian Rhapsody. “Hij deed het echt heel goed in de film,” zegt Rob, “toen ik het voor het eerst zag, was ik een trotse leraar.”

Het eerste stuk dat Rami leerde spelen op de piano was de intro van Bohemian Rhapsody. Daarna moest hij uitvogelen hoe hij het op z’n kop kon spelen voor een scene in de film, waarbij hij op bed ligt en het toetsenbord van de piano zich boven hem bevindt omdat Freddie Mercury een piano als hoofdbord voor zijn bed gebruikte.

 

Tip: Wil jij ook piano leren spelen? Bekijk dan eens de online cursus van pianodocent René Knops, waarmee je zonder enige ervaring al snel bekende liedjes leert spelen

Naar de website van de cursus 

Zingen, spreken en dansen

Rami wilde Freddie echter niet nádoen, maar wórden voor de film. Behalve pianoles nam hij ook zangles, oefende Freddie’s accent met een dialect docent en werkte hij met choreografen en bewegingscoaches.

Hij keek urenlang video’s van optredens om zo Freddie’s manier van doen en bewegingen op het podium te bestuderen, bekeek elk interview en elke documentaire en las alle boeken die hij over de band kon vinden.

Bohemian Rhapsody, het resultaat

De kritieken over de film waren gemengd, maar waar iedereen het wel over eens was, was dat Rami Malek Freddie Mercury briljant heeft neergezet.

Voor zijn rol in Bohemian Rhapsody ontving Rami een Breakthrough Performance Award op het Palm Spings International Film Festival in januari 2019 en won hij de Oscar voor Beste Acteur.

Wie is Rami Malek?

Rami Malek bladmuziek piano Queen Bohemian RhapsodyRami Malek werd geboren op 12 mei 1981 in Los Angeles en begon zijn acteercarriere met een gastrol in de TV serie Gilmore Girls.

Verder zou je hem kunnen kennen uit onder meer de Night at the Museum films (als farao Ahkmenrah), The Twilight Saga: Breaking Dawn – Part 2 (als Egyptische vampier Benjamin) en de hitserie Mr. Robot, waarin hij hacker Elliot Alderson speelt (deze was in Nederland te zien op NPO3).

Lees ook:

 

 

Dit vind je misschien ook interessant

0 Comments

Geef een reactie

Avatar placeholder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Op zoek naar bladmuziek voor piano?

Ontvang de leukste bladmuziektips (+ andere muziekweetjes) direct in je inbox!