Welke versie van A Whole New World uit Aladdin vind jij het mooist?

Published by Team JijKanDitOok on

Bladmuziek piano A Whole New World Aladdin

Bij de live-action remake van de Disney klassieker Aladdin hoort natuurlijk het nummer A Whole New World, geschreven door Alan Menken en Tim Rice.

Voor de nieuwe verfilming van Aladdin in 2019 is A Whole New World opnieuw uitgebracht. De cover wordt gedraaid tijdens de credits van de film en gezongen door voormalig One Direction bandlid Zayn Malik en de Amerikaanse singer songwriter Zhavia Ward.

Speel zelf dit beroemde nummer op piano met bladmuziek uit de film Aladdin.

Bladmuziek A Whole New World

Aladdin, de remake

In de live action remake van regisseur Guy Ritchie worden de hoofdrollen van Aladdin en Jasmine vertolkt door de Canadese acteur Mena Massoud en de Britse actrice Naomi Scott (de roze Power Ranger uit de Power Rangers film).

Ze zingen zelf de liedjes in de film. Will Smith is de blauwe Genie die zich door de film rapt en zingt.

Bekijk dit boek

Welke versie van A Whole New World vind jij het mooist?

In de animatieflm uit 1992 wordt A Whole New World gezongen door Brad Kane en Lea Salonga, die de zangstemmen van Aladdin en Jasmine verzorgen.

Een Nieuw Begin, zoals het nummer in de Nederlandse versie heet, wordt gezongen door Bart Bosch en Laura Vlasblom.

Bij de aftiteling van de tekenfilm klinkt A Whole New World opnieuw, vertolkt door Peabo Bryson en Regina Belle. Deze versie werd ook als single uitgebracht en was het eerste Disney lied dat nummer 1 werd in de Amerikaanse hitlijsten.

Welk nummer ze van de eerste plek stootten? I Will Always Love You van Whitney Houston, dat toen al 14 weken bovenaan stond.

In Nederland bereikte A Whole New World de 18e plek in de Top 40.

Alan Menken en Tim Rice

Alan Menken is een van de meest succesvolle componisten van filmmuziek ooit. Zijn muziek voor The Little Mermaid (1989), Beauty and the Beast (1991), Aladdin (1992) en Pocahontas (1995) leverden hem elk twee Oscars op: voor Best Song en Best Score – acht in totaal.

De muziek voor The Little Mermaid en Beauty and the Beast schreef Menken met Howard Ashburn, met wie hij eerder werkte aan succesvolle musicals. Ook aan Aladdin begonnen ze samen, maar Ashburn overleed in 1991.

Zijn plek als tekstschrijver werd overgenomen door de Britse Tim Rice, die eerder met Andrew Lloyd Webber werkte aan musicals als Jesus Christ Superstar en Evita.

De samenwerking tussen Alan Menken en Tim Rice verliep goed. A Whole New World was een enorme hit: naast nummer 1 in Amerika, won het een Oscar voor Best Original Song en een Grammy voor Song of the Year, als eerste en enige Disney lied tot nu toe.

 

Tip: Hier vind je nog veel meer Disney bladmuziek voor piano.

 

Toch blijft Alan Menken bescheiden. “Weet je, het is gewoon samenwerken,” zegt hij in een interview met Playbill, “Ik schrijf het, de tekstschrijver doet zijn deel, dan zijn er andere mensen die suggesties doen, dan de arrangeur, dan de musical director, dan de zangers.

Tegen de tijd dat de eindversie er is, is het een eindproduct van allerlei processen. En niet bij elk proces ben je er vanaf het begin bij. Soms komt het ook door de manier waarop je ernaar luistert.”

Welke uitvoering van A Whole New World uit Aladdin vind jij het mooist? Of speel je het liefst je eigen versie op piano? Laat het weten in een reactie!

Lees ook:

 

Dit vind je misschien ook interessant

0 Comments

Geef een reactie

Avatar placeholder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Op zoek naar bladmuziek voor piano?

Ontvang de leukste bladmuziektips (+ andere muziekweetjes) direct in je inbox!