Hoe Let It Go het originele verhaal van Frozen totaal veranderde

Published by Team JijKanDitOok on

Let It Go is dé hit uit de Disney film Frozen. De film was wereldwijd een enorm succes en won twee Oscars: die voor Best Animated Feature en Best Original Song.

Maar wist je dat koningin Elsa eigenlijk bedoeld was als de slechterik van het verhaal? En dat dat idee totaal veranderde door het nummer Let It Go? Lees meer over hoe dat precies gebeurde en speel deze krachtige ballad zelf met de bladmuziek voor piano.

Bladmuziek piano Let It Go

Bekijk hier bladmuziek piano Frozen – voor beginners

Bekijk hier bladmuziek piano Frozen – voor gevorderden

 

De inspiratie voor de film Frozen komt van het sprookje ‘De Sneeuwkoningin’ van Hans Christiaan Andersen. In dat verhaal is de grote slechterik echter een trol, die er met een magische spiegel voor zorgt dat de mannelijke hoofdfiguur zichzelf niet meer is.

De Sneeuwkoningin maakt van de situatie gebruik om hem te kidnappen, waarna zijn buurmeisje er alles aan doet om hem te redden.

Door de jaren heen is het sprookje op vele manieren verteld, waarbij de Sneeuwkoningin altijd de rol van slechterik kreeg.

Zussen

Toen Jennifer Lee, de uiteindelijke scriptschrijver van de film, aan Frozen begon, was er al een basisverhaal bedacht. Het zou over twee zussen gaan, Anna en Elsa. Elsa zou de slechte sneeuwkoningin worden, en Anna zou haar redden door de kracht van de liefde.

Bekijk dit boek

 

In de uiteindelijke film gebeurt dat nog steeds, maar is het bevroren hart dat Anna door Elsa krijgt een ongeluk. In de eerste versie van het verhaal zou Elsa dit met opzet doen.

Dit veranderde toen echtpaar en componistenduo Kristen Anderson-Lopez en Robert Lopez aan de slag gingen. Zij kregen de opdracht om een lied te schrijven voor slechterik Elsa. Het resultaat was Let It Go.

Tip: Hier vind je nog veel meer pianoboeken met Disney hits

Accepteren wie je bent

Het nummer had echter een onverwacht effect. Tijdens het schrijven voelden de componisten het al: ze zagen Elsa meer als een iemand met zichzelf worstelde, die haar krachten altijd moest verbergen maar ze nu durfde te accepteren.

Toen anderen in het filmteam Let It Go hoorden, waren ze meteen weg van het nummer. Tegelijkertijd realiseerden ze zich dat deze nieuwe kijk op Elsa’s karakter ervoor zorgde dat ze hele hele film moesten herschrijven.

bladmuziek piano Let It Go Frozen

In de uiteindelijke film is Elsa niet meer de grote slechterik. Ze was nu veranderd in een jonge vrouw die worstelt met wie ze echt is. In dat proces doet ze haar zus onbedoeld pijn, maar wordt ze uiteindelijk alsnog gered door de liefde van Anna.

Ook de sprekende sneeuwpop Olaf veranderde van het hulpje van de slechterik naar de grappige sidekick van Anna. 

Let It Go in meerdere talen

Let It Go, gezongen door Idina Menzel, werd net als de film nagesynchoniseerd in 44 talen. De grootste uitdaging bij het opnemen van het nummer in andere talen was het vinden van zangeressen die net zo’n krachtige en warme stem hadden als Idina.

In 2014 bracht Disney een multi-language versie uit van Let It Go. Hierin zijn 25 zangeressen te horen, die Elsa’s lijflied in hun eigen taal ten gehore brengen.

Dit vind je misschien ook interessant

0 Comments

Geef een reactie

Avatar placeholder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Op zoek naar bladmuziek voor piano?

Ontvang de leukste bladmuziektips (+ andere muziekweetjes) direct in je inbox!