De iconische muziek van The Lion King (+ wat ze nou eigenlijk zingen aan het begin van de film)

Published by Team JijKanDitOok on

bladmuziek piano lion king

In 1994 kwam de Disney klassieker The Lion King uit. Componist Hans Zimmer, tekstschrijver Tim Rice en zanger Elton John bundelden de krachten. Met nummers als The Circle Of Life, Hakuna Matata en Can You Feel The Love Tonight zorgden ze voor onvergetelijke filmmuziek.

Ook in het theater is The Lion King een groot succes. De show is al meer dan 20 jaar op de planken te zien. Wereldwijd bezochten ruim 80 miljoen mensen in meer dan 60 steden de musical.

In 2019, 25 jaar na het uitkomen van de animatiefilm, draait er een live-action versie van The Lion King in de bioscopen. Natuurlijk met de beroemde muziek van Zimmer, John en Rice.

Maar wat zingen ze nou eigenlijk aan het begin van de film? Waar komt Hakuna Matata vandaan? En wat doen Timon en Pumba samen in een liefdesduet? Lees snel verder!

Bladmuziek piano The Lion King

Bekijk bladmuziek piano Lion King

Nieuwe samenwerking

Tim Rice werkte in die tijd samen met componist Alan Menken aan de muziek voor de tekenfilm Aladdin. Disney vroeg hem om ook de liedjes voor The Lion King te schrijven.

Omdat Menken niet beschikbaar was voor de Lion King, stelde Tim voor om Elton John als componerende partner. “We waren doodsbang om hem überhaupt te vragen,” herinnert executive producer Tom Schumacher zich, “we dachten dat hij misschien exreem druk zou zijn of moeilijk om mee te werken.”

Elton John was echter meteen enthousiast: “Ik greep de kans meteen aan, want ik wist dat Disney een klasse apart was. Ik vond het verhaal en de mensen meteen al geweldig.”

Bekijk dit boek

De juiste sound

Zowel Elton John als Tim Rice waren enorme muzikale talenten, met grote hits op hun naam. Toch lukte het ze niet om de juiste sound te pakken te krijgen.

Uiteindelijk kwam Hans Zimmer erbij. Hij had veel lof gekregen voor de muziek die hij had gecomponeerd voor bekende films als Rain Man en Driving Miss Daisy.  Disney vroeg hem echter vanwege een kleinere film waar hij de muziek voor had verzorgd: The Power Of One, over een Engelse jongen in Zuid-Afrika die opgroeit temidden van van apartheid.

Samen met Elton en Tim tilde Hans de muziek van The Lion King naar grote muzikale hoogte. Hij werd hiervoor beloond met een Oscar voor Best Original Score. Elton John en Tim Rice wonnen met Can You Feel The Love Tonight een Oscar voor Best Original Song.

Tip: Hier vind je meer Disney bladmuziek voor piano

Circle of Life: wat zingen ze nou eigenlijk?

Nadat Tim Rice de tekst voor het openingsnummer van The Lion King aan Elton John had gegeven, was hij stomverbaasd dat Elton al binnen twee uur een demo voor de melodie had bedacht.

Hans Zimmer had de Zuid-Afrikaanse zanger/componist Lebo M. gevraagd om mee te werken aan de muziek. Hans en de regisseurs legden hem uit wat ze wilden doen met de openingsscène.

Lebo M. kwam met wat ideeën, maar het leek in eerste instantie nergens op uit te lopen. Tot hij plotseling uitbarstte in het nu iconische ‘Nants ingonyama bagithi Baba’ . Vertaald vanuit het Zulu betekent dit : ‘Hier komt een leeuw, vader’. Ter plekke was iedereen het meteen met elkaar eens: dit moest de opening van de film worden.

Hakuna Matata

Een deel van de teksten van The Circle of Life wordt in Zulu gezongen, een taal die in Zuid-Afrika wordt gesproken. Veel namen en kreten uit de Lion King zijn echter afkomstig uit het Swahili.

Deze taal wordt voornamelijk in het oosten van Afrika gesproken. ‘Simba’  betekent bijvoorbeeld ‘leeuw’, en ‘Rafiki’ betekent ‘vriend’.

Ben je door The Lion King geïnspireerd voor een safari in Tanzania en een strandvakantie op Zanzibar? Dan zal je ‘Hakuna Matata’ overal om je heen horen.

Can You Feel The Love Tonight

Tim Rice en Elton John schreven het Oscarwinnende Can You Feel The Love Tonight. In eerste instantie zouden Timon en Pumba het zingen.

“We hadden het hele nummer al opgenomen,” vertelt acteur Ernie Saballa,  die de stem van Pumba verzorgt in de originele tekenfilm. “Maar het kwam niet terecht in de film omdat Elton John daar een stokje voor stak. Hij zei: ‘Ik wil niet dat een groot, stinked wrattenzwijn mijn liefdesliedje zingt!’”

In de live-action versie van The Lion King uit 2019 wordt Can You Feel The Love Tonight gezongen door de nieuwe castmembers: Donald Glover als Simba en Beyoncé als Nala.

Lees ook:

 

Dit vind je misschien ook interessant

0 Comments

Geef een reactie

Avatar placeholder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Op zoek naar bladmuziek voor piano?

Ontvang de leukste bladmuziektips (+ andere muziekweetjes) direct in je inbox!