Speel zelf de legendarische muziek van Star Wars

Published by Team JijKanDitOok on

bladmuziek piano star wars

Regisseur Steven Spielberg introduceerde componist John Williams aan George Lucas, de regisseur van Star Wars. Net als iedereen kende ook George de kaskraker Jaws, die een paar jaar eerder verschenen was. Met die film in gedachten gaf hij John Williams de opdracht om muziek te schrijven voor de eerste film uit de Star Wars serie, Episode IV – A New Hope: “That. But better”.

Williams slaagde uitstekend in die missie. Mede dankzij zijn muziek werd de film een geweldig succes.

Bladmuziek piano Star Wars

Karakters met een eigen thema

John Williams is als pianist klassiek geschoold en dat is duidelijk te merken aan de muziek die hij voor films schrijft. De term ‘leitmotif’ werd voor het eerst gebruikt om de operamuziek van de Duitse componist Richard Wagner te analyseren. Hij schreef muziek met een bepaald thema om dramatische gebeurtenissen te versterken en om karakters te identificeren.

 

Bekijk dit songbook

 

Leitmotif werd oorspronkelijk veel toegepast binnen de opera en gedramatiseerde muziekstukken. Het zorgt ervoor dat de kijker zich meer kan verbinden met een personage of een scène en spelen in op gevoel en emotie. De Duitse componist Richard Wagner maakte hier veel gebruik van in zijn muziekstukken.

Williams paste dit principe ook toe in zijn filmmuziek, door karakters een eigen thema te geven. Jaws is hier wellicht het bekendste voorbeeld van: zelfs als de haai niet in beeld is, zorgt de muziek ervoor dat je weet dat hij in de buurt is.

Ook in Star Wars is het gebruik van leitmotif terug te horen. Zo hebben de karakters Luke, Vader en Leia ieder hun eigen thema.

Luke en Leia

Soundtrack als genre

De invloed van John Williams op de filmmuziek is ongekend. Dankzij hem werd de soundtrack een apart genre. Het succes van de muziek bij films als Jaws en Star Wars zorgde ervoor dat filmmuziek de hitparade haalde en er bij films aparte albums met de bijbehorende muziek werden uitgebracht.

Tip: Hier vind je nog veel meer boeken met filmmuziek voor piano

Nominatie record

Met 52 Oscar nominaties is John Williams momenteeel recordhouder voor de meeste Oscar nominaties voor levend persoon. Na Walt Disney (59 nominaties) is hij de meest genomineerde persoon in de geschiedenis van de Academy Award, zoals de beroemde prijs officieel heet.

Bladmuziek piano Star Wars John Williams

Vijf daarvan wist Williams te verzilveren: ‘Fiddler on the Roof’, ‘Jaws’, ‘Star Wars’, ‘ET’ en ‘Schindler’s List’. Daarnaast won hij ontelbare andere prijzen voor de muziek die hij componeerde, waaronder Golden Globes, BAFTA’s en Grammy’s.

Dit vind je misschien ook interessant

0 Comments

Geef een reactie

Avatar placeholder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Op zoek naar bladmuziek voor piano?

Ontvang de leukste bladmuziektips (+ andere muziekweetjes) direct in je inbox!