Wie was Elise in Für Elise? Bladmuziek voor piano
Het is misschien wel het bekendste klassieke muziekstuk voor piano: Für Elise. Beethoven schreef Bagatelle No. 25 in A minor (WoO 59, Bia 515), zoals het volledig heet, in 1810.
‘Bagatelle’ is Frans voor ‘kleinigheid’ en wordt gebruikt voor een klein, licht muziekstuk, meestal voor piano.
Pas in 1867, 40 jaar naar de dood van de componist, werd Für Elise gepubliceerd.
Für Elise bladmuziek voor beginners
Er bestaan verschillende bewerkingen van dit bekende muziekstuk, dat uit meerdere delen bestaat. Als beginner richt je je op het eerste en meest bekende deel.
Ondanks dat de melodie vrij eenvoudig klinkt, is het voor absolute beginners nog best lastig. Speel je al 1-2 jaar, dan is deze versie goed te doen.
Tip: Hier vind je nog meer klassieke piano bladmuziek voor beginners
Für Elise bladmuziek voor gevorderden
Speel je al een paar jaar piano? Het hele stuk van Für Elise bestaat uit drie delen volgens het schema A-B-A-C-A. Hierbij is het A gedeelte niet heel moeilijk, maar heb je voor de B en C sectie toch echt wat technische vaardigheid nodig.
Een mooie uitdaging dus!
Download hier gratis piano bladmuziek Für Elise voor gevorderden
Wie is Elise?
De Duitse muziekwetenschapper Ludwig Nohl ontdekte het bekende muziekstuk van Beethoven 40 jaar na de dood van de componist, die stierf in 1827.
Volgens Nohl had het originele manuscript de titel ‘Für Elise’, maar vanwege het slechte handschrift van Beethoven, denkt men dat Nohl het verkeerd heeft overgenomen en er eigenlijk ‘Für Therese’ stond.
Beethoven was namelijk verliefd op Therese Malfatti, de dochter van een Weense koopman. Hij vroeg haar ten huwelijk, maar werd door haar afgewezen. Later trouwde Therese met een Australische edelman.
Beethoven-onderzoeker Klaus Martin Kopitz claimde in 2009 dat ‘Elise’ ook wel de bijnaam kon zijn geweest van operazangeres Elisabeth Röckel. Beethoven ontmoette haar een paar jaar voor hij Für Elise schreef.
De twee werden goede vrienden, maar Elisabeth trouwde later met Johann Nepomuk Hummel, Beethovens vriend en rivaal.
Het originele manuscript is verdwenen, dus wat er precies heeft gestaan en wie er met ‘Elise’ werd bedoeld, zal altijd een mysterie blijven…
0 Comments