Review PianoPro: Online piano leren spelen op basis van akkoorden

Published by Team JijKanDitOok on

Review PianoPro Steven Pruis

Op zoek naar een review van de online pianocursus PianoPro van Steven Pruis?

Een online cursus is de ideale oplossing voor mensen die in hun eigen tijd en tempo piano willen leren spelen. Dan is het natuurlijk wel belangrijk dat je er één kiest met een opzet en methode het beste bij je past.

In dit artikel vind je een uitgebreide review van de online cursus PianoPro, ontwikkeld door Steven Pruis.

Wat houdt deze cursus in, wat krijg je als je je aanmeldt en krijg je waar voor je geld? Lees snel verder!

Wat is PianoPro?

PianoPro is een online cursus waarmee je piano leert spelen met behulp van naspeelvideo’s. Je leert spelen op basis van akkoorden. Van te voren noten leren lezen of eerdere ervaring met een instrument leren spelen is niet nodig.

Voor wie is PianoPro?

Deze online pianocursus is bedoeld voor:

 • Absolute beginners
 • Mensen die heel lang geleden wel eens pianoles hebben gehad en het nu weer willen oppakken
 • Mensen die zelf online piano willen leren spelen in hun eigen tijd en tempo
 • Mensen die al piano kunnen spelen, maar beter willen leren improviseren

Je hoeft dus niet eerst noten te kunnen lezen om aan deze cursus te beginnen.

Review PianoPro

Wat ga je leren?

In deze cursus leer je piano spelen op basis van akkoorden. Akkoorden zijn combinaties van drie of meer tonen. Je speelt ze met je linkerhand, terwijl je de melodie speelt met je rechterhand.

Hoe je dat precies moet doen, leer je met behulp van naspeelvideo’s. In deze video’s legt Steven uit:

 • Wat de juist houding is bij het piano spelen om rugpijn en verkeerd aangeleerd spel te voorkomen
 • Hoe je akkoorden kan spelen op de piano
 • Wat de 14 meest voorkomende akkoorden zijn én de 3 meest gebruikte manieren om ze te spelen
 • Hoe je met twee handen tegelijk kan leren spelen
 • Hoe je met verschillende trucjes en technieken je spel nog mooier kan laten klinken
 • Hoe je, met wat je geleerd hebt, tientallen bekende liedjes kan spelen

Daarnaast is er een vervolgcursus waarin je leert:

 • Wat bladmuziek is
 • Hoe het notenschrift werkt
 • Hoe je hiermee piano kunt spelen

Concreet: wat krijg je als je PianoPro aanschaft?

Hoe werkt dit nu in de praktijk? Wanneer je de online cursus PianoPro aanschaft, krijg je binnen een paar minuten een e-mail met je gebruikersnaam en wachtwoord. Hiermee kun je inloggen op de website met de ledenomgeving van Muziekschool.nl.

Hier heb je direct toegang tot de pianocursus:

 • Introductie
 • Starterscursus piano (10 video’s)
 • Basiscursus piano (10 video’s)
 • Vervolgcursus piano (10 video’s)

Daarnaast krijg je ook toegang tot het PianoPro programma:

 • Minicursus akkoorden (6 video’s)
 • Naspelen beginner (14 video’s)
 • Naspelen half gevorderd (39 video’s)
 • Naspelen gevorderd (10 video’s)
 • PDF bestanden met overzichten van akkoorden en notennamen
 • Antwoorden op kijkersvragen (3 video’s)

 

Review PianoPro

In totaal krijg je maar liefst 102 video’s die je helpen om piano te leren spelen. Hiervan zijn er 63 naspeelvideo’s met tutorials voor bekende nummers.

PDFs

Naast al deze video’s kan je handige PDFs downloaden, zoals:

 • Een overzicht van akkoorden
 • Een e-book bij elke les van de starterscursus
 • Een e-book bij de basiscursus waarin alle theorie is verzameld
 • Een e-book bij elke les van de vervolgcursus, waarin je het notenschrift leert kennen.

Zo kun je alle informatie nog eens rustig nalezen en eventueel uitprinten als je dat fijner vindt.

Op deze manier kan geheel in je eigen tijd en tempo piano leren spelen. Als je de cursus aanschaft, heb je namelijk de rest van je leven toegang tot het studiemateriaal.

Je kunt dus net zo vaak dingen bekijken of herhalen als je wil. En mocht het nog niet duidelijk zijn of heb je andere vragen, dan kan je die gerust per mail stellen aan je online pianoleraar, die je graag verder helpt.

 

Bezoek de website van PianoPro

 

Online pianoleraar: Wie is Steven Pruis?

Steven Pruis speelt al vanaf zijn 10e piano. Het is zijn missie om de droom van het bespelen van een muziekinstrument zo laagdrempelig mogelijk te maken.

Voor Steven is er niks mooiers dan achter de piano te gaan zitten en alles te kunnen spelen wat je maar wil. Dat gevoel wil hij overbrengen door zoveel mogelijk mensen spelenderwijs piano te leren spelen.

Review PianoPro Steven Pruis

In 2007 startte Steven zijn videoproductiebedrijf Matrix Producties. Met PianoPro heeft hij twee passies weten te combineren: een videocursus om anderen piano te leren spelen.

Steven begon met de eerste en nu ook grootste pianoles website van Nederland en België. Ruim 20.000 mensen volgden zijn cursus al, waaronder bekende mensen als Sonja Bakker, Gordon en SLAM!FM DJ Robin Leféber.

Naast piano spelen, produceert Steven ook muziek, met name house – wat hij af en toe ten gehore brengt als DJ.

Hoe werkt PianoPro?

Als je inlogt bij het ledengedeelte van Muziekschool.nl zie je dat je toegang hebt tot:

 • de pianocursus
 • het PianoPro programma.

Deze zijn weer onderverdeeld in verschillende cursussen, die ik hieronder zal bespreken.

Pianocursus

In de pianocursus leer je piano spelen. In de introductievideo stelt Steven zichzelf voor en geeft je meteen een goede tip:

Het is beter om vaker wat korter te oefenen, zoals 2 of 3 keer per week een kwartier of een half uur, dan 1 keer in de 2 weken uren achter elkaar. Zo wennen je hersenen eraan om je vingers aan te sturen en je linker- en rechterhand met elkaar te coördineren.

Heb je vragen, dan kun je ze altijd mailen.

Online piano cursus PianoPro

Starterscursus

In de starterscursus leer je de piano kennen en de basis van het spelen met akkoorden.

Pianostickers

De starterscursus begint met een uitleg over piano / keyboard stickers. Deze krijg je gratis thuisgestuurd wanneer je de cursus aanschaft.

De pianostickers kun je op de toetsen van je piano of keyboard plakken, om zo de namen van de witte en zwarte toetsen gemakkelijk te kunnen onthouden.

Review PianoPro

Persoonlijk ben ik geen voorstander van het gebruik van dit soort stickers. Naar mijn idee loop je zo namelijk het risico om er te afhankelijk van te worden. Wil je echt piano leren spelen, dan moet je de toetsen namelijk zelf kunnen herkennen, ook zonder ‘spiekbriefje’.

De snelste manier om dat te kunnen is om hier vanaf het begin al aan te wennen. Dat kan ook heel goed zonder stickers. In les 2 van de startscursus legt namelijk Steven heel duidelijk uit wat de namen van de toetsen zijn en hoe je ze kunt herkennen.

Starten met piano spelen

De starterscursus bestaat uit 10 lessen. Hierin leer je de basis: de juiste zithouding, de namen van de witte en zwarte toetsen, je eerste liedje, akkoorden en hoe je het pedaal gebruikt. Daarnaast krijg je handige tips over hoe je met twee handen tegelijk kan leren spelen.

Bij elke les hoort een PDF waar de informatie uit de video nog eens is uitgeschreven, zodat je alles nog eens rustig na kunt lezen.

Basiscursus

Steven is altijd bezig om zijn cursus nóg beter te maken. Op moment van schrijven is net de gloednieuwe basiscursus online gezet, waarin de feedback van cursisten is verwerkt en de opzet is verbeterd.

De basiscursus gaat verder waar de starterscursus gebleven was en bestaat ook uit 10 lessen. Je leert hoe je, door 4 akkoorden in een bepaalde volgorde aan te houden, al heel veel liedjes kan spelen.

Bekende nummers

Door de akkoorden met je linkerhand te spelen en de melodie met je rechterhand, leer je al in de eerste les hoe je ‘No Woman No Cry’ van Bob Marley, ‘Down Under’ van Men at Work en ‘If I Were A Boy’ van Beyonce op de piano kan spelen. Niet verkeerd, toch?

Bob Marley

Je kunt bij deze les een handig overzicht van akkoorden downloaden. De theorie van alle lessen is gebundeld in een e-book, zodat je alles in één bestand hebt.

Akkoorden, trucjes & technieken

In de rest van de basiscursus leer je hoe je akkoorden op verschillende manieren kan spelen, zodat je eindeloos kan variëren.

Je leert hoe je de akkoorden en melodie van liedjes kan opzoeken op de piano, anderen kan begeleiden en hoe je met verschillende trucs en technieken je spel nog mooier kan laten klinken.

Steven gebruikt bekende voorbeelden, zoals de muziek van de film ‘Intouchables’ en ‘Paradise’ van Coldplay, zodat je meteen kan horen hoe deze technieken toegepast worden in de praktijk.

 

Review PianoPro Online piano leren spelen

Vervolgcursus

De vervolgcursus is bedoeld om noten te leren lezen. Wat meteen opvalt is dat het niet Steven is die je in de voice over van deze video’s hoort, maar iemand anders. Ook wat betreft stijl en beeld lijkt het een hele andere cursus.

Dat wil niet zeggen dat het verkeerd is, maar het kan even omschakelen zijn als je in de voorgaande weken helemaal gewend bent geraakt aan je online pianoleraar.

Noten leren lezen

Zoals gezegd is het in deze cursus de bedoeling dat je het notenschrift leert lezen. Ik vraag me echter af of deze methode zo geschikt is voor beginners.

Review PianoPro noten leren lezen

In de eerste video wordt bijvoorbeeld vrij vluchtig uitgelegd hoe de noten op de notenbalk corresponderen met de toetsen op de piano.

Vervolgens krijg je een notenbalk te zien met de melodie van Vader Jacob, en is het de bedoeling dat je dit liedje naspeelt met behulp van het notenschrift.

Hoe leer je het verschil

Nu is Vader Jacob natuurlijk een heel bekend liedje en zal je er vast wel uitkomen, maar in dit eenvoudige wijsje zitten verschillende noten die korter en langer duren.

Hoe je het verschil tussen deze korte en langer durende noten in het notenschrift kan herkennen, wordt echter niet in de video uitgelegd.

Theorie zonder geluid

In de PDF die bij deze video hoort, wordt de theorie van het notenschrift wél uitgelegd. Er staan plaatjes bij van verschillende noten en hoe lang ze duren. Maar zonder geluidsvoorbeeld is dit voor beginners juist een stuk lastiger om te snappen dan wanneer je het verschil ook hóórt.

Dit geldt ook voor les 2 en 3 van deze vervolgcursus. Deze gaan over speciale tekens die in de bladmuziek worden gebruikt.

notenschrift

Zonder voorbeelden met geluid is dit echt lastig om goed te kunnen begrijpen en het verschil tussen de tekens te kunnen herkennen.

Juist een videocursus als deze zou perfect zijn om te laten zien hoe het piano toetsenbord, de noten, speciale tekens en de bijbehorende tonen met elkaar corresponderen.

Een gemiste kans, wat mij betreft.

Hoog tempo

Ook de moeilijkheidsgraad en het tempo van de video’s is voor beginners behoorlijk hoog.

Wat er gebeurt in deze vervolgcursus is dat er een liedje wordt voorgespeeld in de video. De opdracht is om zelf mee te lezen met de bladmuziek in de PDF, terwijl de muziektheorie die daarbij hoort, nog niet is uitgelegd.

Deze kan je wel vinden in een PDF, met bladmuziek en de opdracht om het zelf maar eens te proberen. Best pittig, als je net pas begint met noten lezen!

Oefenen op het juiste niveau

Naar mijn mening is de sprong van ‘Altijd is Kortjakje ziek’, dat als naspeelliedje wordt gebruikt in les 2, naar  ‘Eine Kleine Nachtmusik’ van Mozart in les 3, te groot voor beginnende pianisten.

Zeker als ze net pas noten leren lezen.

Wanneer je niet op het juiste niveau oefent, kunnen noten leren lezen en piano leren spelen behoorlijk frustrerend zijn. Hierdoor zou je het misschien zelfs wel eerder kunnen opgeven.

Bladmuziek piano pop ultimate piano easy song list

En dat is zonde, want als je eenmaal noten kan lezen gaat er een wereld aan bladmuziek voor je open. Het is een ontzettend handig hulpmiddel om duizenden liedjes in allerlei soorten stijlen snel te kunnen spelen.

Of PianoPro de beste cursus voor je is als je naast piano spelen met akkoorden ook graag noten wil leren lezen, valt te betwijfelen.

PianoPro Programma

In het PianoPro Programma vind je een minicursus Akkoorden en een groot aantal naspeelvideo’s waarmee je bekende nummers leert spelen voor beginners, half gevorderden en gevorderden.

Minicursus Akkoorden (6 video’s)

In de starterscursus en basiscursus heb je de basis van het spelen met akkoorden geleerd. In deze minicursus gaat Steven hier verder op in en legt uit welke varianten er zijn.

Je leer hier meer over gebroken akkoorden, gespreide akkoorden, omkeringen en het begeleiden van zangers en zangeressen.

Review PianoPro programma

Daarnaast laat Steven zien hoe je deze akkoorden op verschillende manieren kan spelen, waardoor je ontzettend veel kan variëren. Erg inspirerend om naar te kijken en ideeën op te doen voor als je zelf gaat spelen.

Ook leer je hoe je akkoorden in een melodie kan verwerken, waardoor je een muziekstuk nog voller en dynamischer kan laten klinken.

Zo kan je al je creativiteit kwijt!

Naspeelvideo’s

In deze video’s leer je allerlei bekende muziek voor op de piano. Stap voor stap laat Steven zien hoe je deze speelt. Daarnaast geeft hij je allerlei handige trucjes en ezelsbruggetjes die je helpen om de nummers nog sneller onder de knie te krijgen.

Voor je het weet speel je de sterren van de hemel!

Naspelen beginners (14 video’s)

In deze video’s voor beginners leer je onder meer:

 • Una mattina – van de film Intouchables
 • Lang zal ze leven
 • Jingle Bells
 • Stay – Sam Smith
 • In The Air Tonight – Phil Collins
 • Ode to Joy – Beethoven
 • 4 Seizoenen (Lente ) – Vivaldi

Naspelen half gevorderd (39 videos)

Een enorm aantal naspeelvideo’s waar je uit kunt kiezen, met onder meer:

 • Comptine D’Un Autre Été – uit de film Amélie
 • Für Elise – Beethoven
 • Stand by me – Ben E. King
 • Someone like you – Adele
 • Hallelujah – Steven schrijft het nummer toe aan Jeff Buckley, maar het origineel is van Leonard Cohen
 • Marry You – Bruno Mars

Naspelen gevorderd (10 videos)

Als gevorderde speler vind je hier tutorials van onder meer:

 • He’s a pirate – uit de film Pirates of the Caribbean
 • I Would Stay – Krezip
 • Ordinary people – John Legend
 • Stay – Rihanna ft. Mikky Ekko
 • Wake me up – Avicii

 

Bezoek de website van PianoPro

 

Ervaringen met PianoPro

Er zijn inmiddels meer dan 20.000 mensen die de cursus gedaan hebben of er nog mee bezig zijn. Dat is een indrukwekkend aantal!

Hieronder lees je meer over hun ervaringen:

Martijn V.: “Hi, wat een geweldige cursus en website heb je gemaakt. Ik oefen nu elke dag met plezier op de piano. Wat een verademing na die stoffige en oudbollige pianolessen die er bestaan.

Groetjes en nogmaals mijn complimenten, Martijn”

 

Robin Leféber, DJ bij Radio 538: “Al jaren wilde ik leren pianospelen, maar steeds kwam het er niet van. Toen ik op de site van Pianopro terecht kwam werd ik toch nieuwsgierig en ben met de eerste stappen begonnen.

Stom dat ik dat niet eerder heb gedaan want het leert vrij gemakkelijk en het is onwijs leuk als je weer een stap verder kunt!
Groet, Robin”

 

Miguette Jadoul: “Ik vind de cursus heel leuk!! Ik heb nul ervaring met de piano, en het was altijd een wens het te leren. Ik kan noten lezen, maar vind het heerlijk deze methode met akkoorden, hier was ik ook gericht naar op zoek. Het voordeel vind ik dat ik het ‘systeem’ van de piano snap, met de akkoorden etc.

 

En wat ik hilarisch vind: van het weekend luisterde ik naar les 6, en toen kwam ‘clocks’ dus voorbij – een nummer waarvan ik dacht: als ik dát toch ooit eens kon spelen! En nu komt het zomaar dichtbij haha!! Links gaat al gewoon. Het systeem is echt geweldig! Ben door de akkoorden en arpeggio in elk geval al zó blij met wat ik nu in drie weken van de piano weet en er op kan, merci dus!!!!!! Muzikale groeten, Miguette Jadoul”

Zoals je kunt lezen zijn deze cursisten erg enthousiast over de cursus. En dit zijn er maar drie van de ruim 20.000!

Natuurlijk was ik ook benieuwd of er mensen waren die negatieve ervaringen hebben gehad met PianoPro. Ik heb flink gegoogled, maar ik kon niks vinden.

Wat kost PianoPro?

Wanneer je de cursus PianoPro volledig aanschaft, krijg je levenslang toegang tot al het studiemateriaal. Dat is inclusief gratis updates en e-mailcontact met je online pianoleraar.

Normaalgesproken kost dit programma 37 euro per maand, maar op dit moment is er een speciale aanbieding:

 • In plaats van 12 x €37 per maand, betaal je nu €15,95 per maand (waarbij je de eerste maand de cursus kan uitproberen voor 1 euro)
 • Of je betaalt €149 in één keer, waarmee je ruim €27 bespaart.

 

Maak meteen gebruik van de kortingsactie!

 

Eindoordeel: Is PianoPro van Steven Pruis je geld waard?

PianoPro leert je de basisprincipes van het spelen met akkoorden en hoe je met eenvoudige variaties liedjes al snel mooi kan laten klinken.

Tips & Tricks

Dankzij de tips en technieken die Steven je voordoet, kan je zelf aan de slag met het bedenken van allerlei variaties. Hierdoor wordt je creativiteit gestimuleerd en maak je zelf de mooiste muziek op piano.

Professionele video’s

Dat Steven naast deze PianoPro cursus ook een videoproductiefbedrijf heeft, is duidelijk te merken. De kwaliteit en het geluid van de video’s zijn uitmuntend. Je merkt duidelijk dat ze door echte professionals zijn gemaakt.

En dat is fijn, want zeker als je nieuwe oefeningen of liedjes aan het leren bent, zal je de video’s keer op keer opnieuw bekijken.

Pianopro studio

Animatie

De PianoPro video’s maken echter geen gebruik van animatie, zoals een pianotoetsenbord met gekleurde toetsen waardoor je precies kan zien welke toetsen je moet aanslaan.

Hierdoor is het niet altijd even makkelijk om te zien om welke toetsen het gaat, zeker als je net pas begint met piano spelen.

Andere online pianocursussen doen dit vaak wel, waardoor de uitleg extra duidelijk en zichtbaar is.

Muziektheorie

Van de theorie over wat akkoorden nu eigenlijk zijn, wordt in de PianoPro cursus vrij weinig uitgelegd.

Sommige mensen vinden het echter wel fijn om het principe erachter te snappen, omdat het ze helpt om beter te begrijpen wat ze nu eigenlijk aan het spelen zijn.

Bovendien kan het ook gewoon leuk zijn om je algemene kennis wat te verbreden, als je dan toch bezig met nieuwe dingen leren.

Dat de theorie achter akkoorden echter niet noodzakelijk is om mooi te kunnen spelen, laat Steven met PianoPro heel duidelijk zien.

Noten leren lezen

Misschien wil je naast piano leren spelen met akkoorden ook noten leren lezen. Wanneer je deze vaardigheid eenmaal onder de knie hebt, kan je namelijk gebruik maken van ontelbare pianoboeken met bladmuziek in allerlei stijlen, ook voor beginners.

Van filmmuziek en top 40 nummers tot kerst, kinderliedjes en klassieke muziek. Wat je smaak ook is, er is bijna altijd wel bladmuziek van te vinden.

Handig hulpmiddel

Noten lezen is niet noodzakelijk om piano te kunnen spelen, maar wel een ongelooflijk handig hulpmiddel dat je enorm zal helpen om nieuwe liedjes en muziekstukken snel te leren spelen, zonder eerst zelf van alles uit te hoeven zoeken.

Noten leren lezen piano

De vervolgcursus van PianoPro, die bedoeld is om je het notenschrift te helpen begrijpen, gaat hier echter nogal vluchtig doorheen. De theorie wordt voornamlijk uitgelegd in de PDFs die je bij de lessen kunt downloaden.

Vervolgens wordt gezegd dat je het stuk dat in de video gespeeld wordt mee kan proberen te lezen met de bladmuziek, maar als je net pas begint met noten leren lezen is dit bijna niet te doen.

Gemiste kans

Het is jammer dat in de video’s niet wordt uitgelegd hoe de noten op de notenbalk moeten klinken op piano. Zo zou je het verschil tussen de verschillende muzieknoten en speciale tekens meteen kunnen zien én horen, wat het een stuk duidelijker zou maken.

Uitleggen hoe muziek hoort te klinken met tekst is toch echt een stuk lastiger voor de lezer om te begrijpen dan wanneer het uitgelegd wordt met behulp van beeld en geluid.

Dit had PianoPro beter gekund.

Zijn er ook nadelen aan een online cursus?

Het grootste voordeel van een online cursus als PianoPro is dat je zelf in je eigen tijd en tempo piano kan leren spelen, wanneer het jou het beste uitkomt. Al deze vrijheid heeft ook een nadeel: je voortgang is helemaal afhankelijk van je eigen inzet en doorzettingsvermogen.

Doorzettingsvermogen

Er staat niet elke week een docent naast je die je voortgang met je bespreekt en je ter plekke tips kan geven. Wil je piano leren spelen met een online cursus, dan heb je een flinke dosis zelfdiscipline nodig.

Het zal namelijk ook wel eens niet zo snel lukken om een nieuw akkoord of een nieuwe techniek aan te leren. Daar heeft iedere muzikant mee te maken en is heel normaal. Toch kan het in zo’n situatie wel eens moeilijk zijn om door te zetten, zeker als er niemand in de buurt is om je te motiveren.

Close up hand toetsen

Ook moet je kritisch naar jezelf kunnen kijken en luisteren. Klinkt je spel echt zo zoals voorgedaan wordt in de video? Of ben je te ongeduldig en raffel je het maar af? Begrijp je alles wat er in de video’s uitgelegd wordt of zijn er toch nog dingen onduidelijk?

In dat laatste geval kan je je online pianoleraar Steven gelukkig altijd mailen met vragen. Hij helpt je graag verder.

Conclusie review PianoPro van Steven Pruis

Wil je piano leren spelen met akkoorden en dat doen aan de hand van bekende nummers? Dan is PianoPro de juiste cursus voor jou.

Wil je ook graag noten leren lezen zodat je met behulp van bladmuziek de mooiste nummers kan leren spelen? Dan zijn er andere cursussen die dit beter uitleggen, zoals Pianoles van René of Piano Spelen met Cor.

Bedenk voor jezelf dus goed wat je uit een pianocursus wil halen voordat je een keus maakt.

Ondanks bovenstaande is PianoPro een uitstekende cursus die doet wat het je belooft: jou piano leren spelen op basis van akkoorden.

Met ruim 100 video’s, e-books, handige PDF overzichten en een ontzettend uitgebreid aanbod aan video tutorials waarin stap voor stap wordt uitgelegd hoe je bekende nummers speelt op piano, krijg je zeker waar voor je geld en is PianoPro een geweldige start voor beginnende pianisten!

 

Probeer PianoPro vandaag nog met korting!

 

Dit vind je misschien ook interessant

0 Comments

Geef een reactie

Avatar placeholder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *