Hoe het Wilhelmus het Nederlandse volkslied werd

Published by Team JijKanDitOok on

Wilhelmus bladmuziek piano akkoorden

Wist je dat het Wilhelmus volgens het Guiness Book of Records de oudste melodie heeft van alle nationale volksliederen ter wereld? Dit ondanks dat het Wilhelmus pas sinds 1932 is benoemd tot het officiële Nederlandse volkslied.

Maar waarom heeft het 15 coupletten? En wat doet de koning van Spanje in ons volkslied?

Lees meer over de geschiedenis van het Wilhelmus en hoe je het op piano kan spelen met behulp van bladmuziek en akkoorden.

Wilhelmus bladmuziek voor piano

  • Wilhelmus bladmuziek voor piano – download hier

Wilhelmus piano akkoorden

Met piano akkoorden kan je heel goed anderen begeleiden, of ze nu zingen of een ander instrument bespelen. Akkoorden zijn combinaties van drie of meer tonen die goed bij elkaar passen.

Hieronder vind je akkoorden waarmee je het Wilhelmus op piano kan spelen.

Wilhelmus piano akkoorden – Beginners

Wilhelmus piano akkoorden beginners

Wilhelmus piano akkoorden – Gevorderen

Wilhelmus piano akkoorden gevorderden

Zoals je ziet kan je het met akkoorden zo makkelijk of moeilijk maken als je zelf wil. Probeer ze gewoon eens uit en kijk hoe ver je komt.

Vind je het allemaal hartstikke gemakkelijk, doe er dan een paar akkoorden bij. Is het nog te lastig, laat er dan een paar weg. Door goed te luisteren of het nog steeds wel goed klinkt, train je meteen je gehoor.

Tip: Piano akkoorden kan je op allerlei manieren spelen, in verschillende variaties. Wil je leren hoe je dit écht goed kan doen? Kijk dan eens naar deze online training.

Zo speel je deze akkoorden

Ken je deze akkoorden (nog) niet? Zo speel je ze op de piano:

G akkoord

Akkoorden piano G

Em akkoord

Akkoorden piano Em

C akkoord

Akkoorden piano C

D7 akkoord

Akkoorden piano D7

D akkoord

Akkoorden piano D

Am akkoord

Akkoorden piano Am

Am7 akkoord

Akkoorden piano Am7

Dadd9 akkoord

Akkoorden piano Dadd9

Zijn het D7 en het Dadd9 akkoord nog te lastig? Speel dan gewoon het D akkoord.

Datzelfde geldt voor het Am7 akkoord: in plaats hiervan kan je ook het Am akkoord spelen.

 

Ontdek hoe je in korte tijd de mooiste liedjes leert spelen met akkoorden!

 

Oudste volkslied ter wereld

Volgens het Guiness Book of Records heeft het Wilhelmus van alle nationale volksliederen ter wereld de oudste muziek. Toch is het pas sinds 1932 officieel het volkslied van Nederland. Hoe zit dat? En wat doet de koning van Spanje in dit lied?

Verzetslied

Willem van Nassau is ook bekend als Willem van Oranje, Willem de Zwijger en Vader des Vaderlands. Hij was stadhouder van Holland, Zeeland en Utrecht en leidde de opstand tegen de Spaanse machthebbers in de 16e eeuw.

Willem van Oranje

Tijdens de Tachtigjarige oorlog (1568 – 1648) werd de stad Haarlem belegerd. In deze tijd werd het Wilhelmus geschreven, vanuit het oogpunt van Willem van Oranje. Hij werd namelijk gezien als verzetsheld en symbool van de opstand tegen de Spaanse koning.

tachtigjarige oorlog

Waarom we de koning van Hispanje dan toch altijd geëerd hebben? Willem van Oranje was op zich wel bereid deze koning te eren, maar was het niet eens met de manier waarop de Spanjaarden hier de boel bezetten. Daarom kwam hij in opstand voor het Nederlandse volk.

Wilhelmus van Nassouwe
ben ik, van Duitsen bloed,
den vaderland getrouwe
blijf ik tot in den dood.
Een Prinse van Oranje
ben ik, vrij, onverveerd,
den Koning van Hispanje
heb ik altijd geëerd

In 1584 werd Willem van Oranje vermoord door Balthasar Gerards.

 

Wedstrijd

Het eerste officiële Nederlandse volkslied was ‘Wien Neêrlands bloed’. Dat lied was de winnaar van een wedstrijd die was gehouden in 1816. Napoleon was toen net verslagen.

De Fransen trokken zich terug en om het nationale gevoel te versterken, werd er een prijsvraag uitgeschreven voor een nationaal lied. De winnaar kreeg 500 gulden, een enorm bedrag in die tijd.

Wilhelmus piano akkoorden napoleon

In 1817 werd ‘Wien Neêrlands bloed’ ingesteld als nationaal lied.

Wien Neêrlandsch bloed door d’aderen vloeit,
Van vreemde smetten vrij,
Wiens hart voor land en koning gloeit,
Verheff’ den zang als wij:
Hij stell’ met ons, vereend van zin, Met onbeklemde borst,
Het godgevallig feestlied in
Voor vaderland en vorst

Bestaande melodie

Het Wilhelmus bestond al veel eerder dan Wien Neêrlandsch bloed. De melodie van het huidige Nederlandse volkslied stamt vermoedelijk uit 1568.

Het zou de melodie zijn van een Frans lied, dat gaat over de belegering van de stad Chartres door de Hugenoten. Dat waren aanhangers van het Franse protestantisme, die een rol speelden in een gewelddagdige burgeroorlog om de macht in dat land.

15 coupletten

Het Wilhelmus is een contrafract: een bestaande melodie met een nieuwe tekst. Wie die tekst geschreven heeft, is onbekend.

Het lied bestaat uit 15 coupletten. De eerste letters van elk couplet vormen samen de naam ‘Willem van Nassov’. Dit wordt een acrostichon genoemd.

Wilhelmus piano akkoorden Letters

De ‘u’ werd vroeger als ‘v’ geschreven en de woorden die beginnen met de ‘s’ worden tegenwoordig met een ‘z’ geschreven.

Hoe het Wilhelmus het Nederlandse volkslied werd

In de 18e eeuw werd het Wilhelmus steeds vaker zonder tekst gespeeld. Het lied was populair, maar steeds minder mensen kenden de tekst.

Aan het begin van de 19e eeuw vond men het Wilhelmus nog steeds niet geschikt als nationaal volkslied. Het werd nog steeds beschouwd als partijlied voor Oranjegezinden.

Ook na de liedwedstrijd in 1817, waarbij ‘Wien Neêrlandsch bloed’ werd gekozen als officieel lied, bleef het Wilhelmus geliefd.

Wilhelmina

Bijzonder is dat Koningin Wilhelmina het bij haar inhuldiging liet spelen, in plaats van ‘Wien Neêrlandsch bloed’.

Ook bij andere officiële gelegenheden werd het Wilhelmus steeds vaker gespeeld. Dit zorgde voor verwarring, ook bij Nederlandse gezanten in het buitenland.

officieel erkend

In 1932 hakte de ministerraad dan ook de knoop door en besloot dat het Wilhelmus het officiële Nederlandse volkslied zou worden. Dit gebeurde tijdens de voorbereiding van het 25-jarig regeringsjubileum van Wilhelmina. Naar verluidt was dat naar wens van de koningin.

 

bladmuziek piano

Dit vind je misschien ook interessant

0 Comments

Geef een reactie

Avatar placeholder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Op zoek naar bladmuziek voor piano?

Ontvang de leukste bladmuziektips (+ andere muziekweetjes) direct in je inbox!