Filmmuziek Amélie: Een modern sprookje

Published by Team JijKanDitOok on

Bladmuziek piano Amelie

Le Fabuleux Destin d’ Amélie Poulain, of kortweg Amélie, is een Franse film uit 2001. Amélie gaat over een jonge vrouw die de mensen in haar omgeving graag helpt met kleine dingen om hen gelukkig te maken.

De film was een groot succes, mede dankzij de muziek die gecomponeerd werd door Yann Tiersen. Ook de mensen die de film niet hebben gezien, hebben het bekendste nummer van de soundtrack vast wel eens gehoord: Comptine d’Un Autre Été.

Bladmuziek piano: Amélie

Bekijk bladmuziek piano Amélie

Comptine d’un autre été – l’après-midi’, zoals het volledig heet, is het bekendste nummer van de soundtrack van Amélie. Het is een prachtig, minimalistisch pianostuk dat uit maar vier akkoorden bestaat: Em-G-Bm-D.

Juist de eenvoud maakt het zo mooi: de constante herhaling geeft het stuk een dromerig gevoel, terwijl de variaties in de melodie het spannend genoeg maken om te blijven luisteren.

 

 Tip: Kijk hier voor nog veel meer pianoboeken met filmmuziek

De film: Amélie

Amélie Poulain (Audrey Tautou) groeit als kind op zonder veel contact met de buitenwereld, vanwege haar bezorgde vader die denkt dat ze een hartafwijking heeft. Omdat ze zo eenzaam is verzint ze haar eigen fantasiewereld vol liefde en mooie dingen.

Wanneer ze later in Parijs woont, vindt ze in haar appartement een metalen kistje met foto’s en wat kinderspeelgoed, verborgen door een jongetje dat lang geleden in hetzelfde appartement woonde.

Filmmuziek Bladmuziek piano Amelie

Ze besluit de eigenaar op te sporen. Als ze hem het kistje teruggeeft en ziet hoe ontroerd hij is, heeft Amélie een nieuwe missie: mensen gelukkig maken.

Ze voert in het geheim allerlei acties uit die invloed hebben op de mensen in haar omgeving. Gaandeweg beseft ze echter dat ze haar eigen leven verwaarloost. Lukt het haar om de ware liefde te vinden?

De muziek: Yann Tiersen

Yann Tiersen (23 juni 1970) is een Franse componist die al op jonge leeftijd piano en viool leerde spelen. HIj volgde verschillende opleidingen in klassieke muziek en leerde ook accordeon, gitaar en harmonica spelen.

Tiersen schreef muziek voor korte films en theaterproducties, maar zijn grote internationale doorbraak kwam met de soundtrack van Amélie.

Bladmuziek piano Amelie Yann Tiersen

Bladmuziek piano Yann Tiersen

Bekijk dit boek

 

De regisseur van de film, Jean-Pierre Jeunet, had aanvankelijk iets anders in gedachten voor de filmmuziek, maar toen één van zijn productie assistenten op een dag een CD van Tiersen opzette, was Jeunet verkocht.

Hij kocht al zijn albums en nam contact op met Tiersen om te vragen of hij de muziek wilde schrijven voor Amélie.

In twee weken schreef Tiersen 19 stukken voor de film. Ook gaf hij de producenten toestemming liedjes van zijn vorige albums te gebruiken, welke ze maar wilden.

Amélie: een modern sprookje

Amélie was een wereldwijde hit. De film, met het imago van ‘modern sprookje’, won tientallen prijzen op internationale filmfestivals, waaronder een European Film Award voor Beste Film, een César voor Beste Muziek en een World Soundtrack Award for Best Original Score of the Year.

Dit vind je misschien ook interessant

0 Comments

Geef een reactie

Avatar placeholder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Op zoek naar bladmuziek voor piano?

Ontvang de leukste bladmuziektips (+ andere muziekweetjes) direct in je inbox!