Zonder deze slechte deal had Piano Man van Billy Joel nooit bestaan

Published by Team JijKanDitOok on

Bladmuziek Piano Man Billy Joel

Billy Joel schreef Piano Man in 1973, toen hij 24 jaar was. Het is gebaseerd op de tijd die Billy doorbracht in een piano bar in Los Angeles, waar hij als pianist werkte.

Ondanks dat het nummer in Nederland nooit een grote hit is geweest, is het wel steeds populairder geworden. Niet alleen gebruikte de NS het in een commercial in 2017, maar ook in de Top 2000 steeg Piano Man van de 121e plek in 1999 tot de 3e plek in 2018.

Maar wist je dat dit nummer eigenlijk het gevolg was van een slecht contract waar Billy onderuit probeerde te komen door zich te verstoppen?

Bladmuziek Piano Man

Bekijk bladmuziek Piano Man

 

Tip: Hier vind je nog veel meer pianoboeken met popmuziek

Slechte platendeal

Piano Man is gebaseerd op Billy’s eigen ervaringen als pianist in een pianobar is Los Angeles, The Executive Room. In 1972-1973 werkte hij hier een half jaar, nadat zijn eerste album Cold Spring Harbor totaal flopte.

Door een technische fout werden de platen verkeerd geproduceerd, waardoor zowel de muziek als Billy’s stem hoger klonken dan normaal.

Bladmuziek piano man Billy Joel

Of het nu aan de fout lag of aan de zwakke distributie van platenmaatschappij Family Productions, Billy was er klaar mee. Hij besloot op te stappen, ondanks dat hij nog onder contract stond.

“Ik verdween gewoon,” vertelt hij in een tv-interview met Alec Baldwin , “Ik moest onder die verschrikkelijke deal uit zien te komen die ik getekend had. Ik had alles weggegeven: de copyrights, de publicatie, de royalties, alles. Ik verstopte me in L.A. en werkte in een pianobar onder de naam Bill Martin.” (Zijn volledige naam is William Martin Joel)

Echte stamgasten

De pianobar was de inspiratie voor Piano Man. Het nummer is geschreven vanuit de pianist, die kijkt naar de mensen die rond 9 uur op zaterdagavond in de bar verschijnen.

Billy hoefde ze niet eens te verzinnen, het waren echte mensen: “John was de barman. Paul was een real estate (vastgoed) gast die een roman wilde schrijven en Davey werkte in de Navy.

Bladmuziek Piano Man Billy Joel

Songbook met piano bladmuziek Billy Joel

Bekijk dit boek

 

Het is een waargebeurd verhaal en ik zei tegen mezelf toen ik deze klus aan het doen was: ‘Ik moet hier een liedje van maken.’ En het werkte. Zelfs het meisje in het liedje, ‘And the waitress is practicing politics,’ – dat was mijn eerste vrouw. Ze werkte daar ook, als een serveerster.”

De meeste karakters in Piano Man hebben problemen of dromen die niet zijn uitgekomen. De taak van de pianist is om ze die even te laten vergeten – ‘Forget about life for a while’ – zoals in het refrein te horen is:

“Sing us a song

You’re the piano man

Sing us a song tonight

Well, we’re all in the mood for a melody

And you’ve got us feeling alright.”

Eerste top 40 hit

Toch had Billy’s debuutalbum Cold Spring Harbor ook een positief gevolg. Tijdens het touren om het album te promoten, raakte Columbia Records geïnteresseerd in Billy.

Terwijl hij zich schuilhield in de pianobar in Los Angeles, zorgden de advocaten van Columbia ervoor dat hij bij hen aan de slag kon.

Piano Man was het tweede nummer op Billy’s album Piano Man, uitgebracht door Columbia Records. Het werd Billy’s eerste top 40 hit in 1974, op nummer 25 in de Amerikaanse Billboard lijst. Omdat het geen hele grote hit was, werd Piano Man de eerste paar jaar niet heel veel gedraaid.

Bladmuziek piano man Billy Joel

In 1977 kwam echter het album The Stranger uit. Dit werd een enorm succes en maakt Billy een superster. Het zorgde ervoor dat ook Piano Man steeds vaker gedraaid werd. Het is nu één van Billy’s meest bekende en geliefde liedjes.

Over Piano Man zegt Billy: “De melodie is niet heel goed en er zit heel veel herhaling in. Ik was nogal verbaasd en schaamde me er eigenlijk voor dat het zo’n hit werd. Maar mijn liedjes zijn als mijn kinderen, dus als ik naar dat liedje kijk denk ik: Mijn kind heeft het best goed gedaan.”

Bekijk ook:

Dit vind je misschien ook interessant

0 Comments

Geef een reactie

Avatar placeholder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Op zoek naar bladmuziek voor piano?

Ontvang de leukste bladmuziektips (+ andere muziekweetjes) direct in je inbox!