Imagine van John Lennon: al bijna 50 jaar inspiratie en troost

Published by Team JijKanDitOok on

“Nu begrijp ik wat je moet doen,” zei John Lennon. “Breng je politieke boodschap over met een beetje honing.” Hij had het over ‘Imagine’: de grootste hit uit zijn solo carrière.

Het nummer werd gecomponeerd en uitgebracht in 1971. Bijna 50 jaar later is het nog steeds een van de meest gecoverde songs ooit, en een symbool voor troost en vrede.

Bladmuziek piano Imagine John Lennon

Bekijk songbook met bladmuziek Imagina

Inspiratie

John Lennon werd geïnspireerd door verschillende gedichten uit het boek Grapefruit van zijn vrouw Yoko Ono, uit 1964. Een van die gedichten was Cloud Piece:

Imagine the clouds dripping
Dig a hole in your garden to put them in

Imagine myself crying and using my tears to make myself stronger

Hoewel John in eerste instantie de credits kreeg voor Imagine, vond hij later dat het gecredit had moeten worden als een Lennon/Ono nummer. Op 6 december 1980, twee dagen voor zijn dood, vertelde hij in een BBC radioprogramma: “Veel ervan- de tekst en het concept – kwam van Yoko. Maar in die tijd was ik wat meer egoïstisch, wat meer macho, en ik heb haar bijdrage weggelaten, maar het kwam direct uit Grapefruit.”

Pas in 2017 werd Yoko Ono officieel toegevoegd als songwriter van Imagine.

 

Bekijk dit boek

Piano

John Lennon componeerde Imagine op een ochtend in 1971. Hij schreef bijna het hele nummer af in een sessie. Daarvoor gebruikte hij zijn Steinway piano, die in een slaapkamer stond in zijn huis in Ascot, Engeland.

Bladmuziek piano Imagine John Lennon Steinway

In 2000 betaalde George Michael meer dan 2 miljoen dollar om deze piano in zijn bezit te krijgen. Vervolgens bracht hij deze naar het Beatles Museum in Liverpool. Sindsdien tourt de piano naar verschillende locaties over de hele wereld om wereldvrede te promoten.

 

Tip: Hier vind je nog veel meer piano bladmuziek voor top 40 en pop

Betekenis

John Lennon beschreef Imagine, dat werd geschreven tijdens de Vietnam oorlog, als ‘een reclamecampagne voor vrede’. De eerste zin van het nummer was vrij controversieel in de tijd dat het uitkwam: ‘Imagine there’s no heaven’ – een directe provocatie van de zanger, die eerder voor ophef had gezorgd door te grappen dat de Beatles populairder waren dan Jezus.

Imagine vraagt de luisteraar zich een wereld voor te stellen zonder bezittingen, religies of zelfs landen: niks om voor te doden of te sterven.

Wereldvrede

John en Yoko waren pas getrouwd, en besloten de enorme publiciteit rondom hun huwelijk te gebruiken om wereldvrede te promoten. Ze hielden een beroemde ‘bed-in’ in het Hilton in Amsterdam, van 25 tot 31 maart 1969.

Dagelijks nodigden ze de pers uit om over vrede te praten, terwijl ze in hun pyjama’s in bed zaten. Imagine was voor John en Yoko een manier om hun visie met de wereld te delen.

bladmuziek piano Imagine John Lennon bed in

Toen Imagine twee jaar later werd uitgebracht, zei John dat de wereld teveel gefocused was op dingen die er niet toe deden, en dat “Datgene waar we over zouden moet praten, het geweld is dat maar doorgaat in deze maatschappij.”

In moeilijke tijden van verdriet en rouw, zoeken ook nu nog miljoenen mensen inspiratie en troost in John Lennon en Yoko Ono’s Imagine:

You may say I’m a dreamer
But I’m not the only one
I hope some day you’ll join us
And the world will be as one

 

Lees ook:

Dit vind je misschien ook interessant

0 Comments

Geef een reactie

Avatar placeholder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Op zoek naar bladmuziek voor piano?

Ontvang de leukste bladmuziektips (+ andere muziekweetjes) direct in je inbox!