Someone Like You – Het liefdesverdriet van Adele

Published by Team JijKanDitOok on

Bladmuziek piano Someone Like You Adele cover

In Someone Like You zingt de Engelse Adele over het einde van haar relatie met haar ex, en hoe ze daarmee in het reine komt. Het was de tweede single van haar album 21 en haar eerste nummer 1 hit in de UK.

Bladmuziek piano Someone Like You

Bekijk bladmuziek piano Adele

 

Tip: Hier vind je nog veel meer pianoboeken met popmuziek

Someone Like You

Someone Like You is de tweede single van het album 21. Adele begon met het schrijven van het nummer op haar bed, op gitaar, nadat het uitging met met haar toenmalige vriend.

Het was haar eerste echte relatie en duurde anderhalf jaar. Een paar maanden na de break-up was hij verloofd met iemand anders.

Bladmuziek piano Someone Like You Adele portret zw

“Het was zo intens, ik dacht dat we zouden gaan trouwen. Maar dat was iets wat hij nooit wilde. Toen ik erachter kwam dat hij dat wél wilde met iemand anders, was dat echt het meest vreselijke gevoel ooit,” zegt Adele.

“Ik was heel bitter, maar hij was de belangrijkste persoon in mijn leven. Ik moest Someone Like You schrijven om weer mezelf weer okee te voelen, ook over de tijd die ik met hem heb doorgebracht. En nadat ik het nummer geschreven had, voelde ik me bevrijd.”

Simpel en persoonlijk

Adele werkte de opzet van het nummer uit met de Amerikaanse singer-songwriter Dan Wilson. Ze probeerder verschillende melodielijnen en teksten uit, maar besloten uiteindelijk om de uitvoering simpel te houden.

“Adele liet het me horen op de gitaar, maar toen ik overstapte naar de piano vond ze het veel beter klinken,” vertelt Dan Wilson.

Best of Adele bladmuziek piano boek

Bladmuziek piano Best of Adele

Bekijk dit boek

“We hebben er twee dagen aan gewerkt. Het is een nummer vanuit het perspectief van een vrouw die erachter komt dat haar ex is doorgegaan met zijn leven en nu een nieuwe vrouw heeft, terwijl ze hem zelf nog niet heeft kunnen loslaten. Het is nogal ironisch: ze zegt dat ze iemand anders zal vinden, maar wel iemand zoals hij.”

Emotioneel optreden

Ze zong het nummer tijdens de Brit Awards in 2011, onder begeleiding van een pianist. Het was een emotioneel optreden waar iedereen door geraakt werd.

In een interview met ITV2 na de show legt ze uit waarom ze in tranen eindigde: “Ik kreeg een visioen van mijn ex, die thuis naar me zit te kijken en me zit uit te lachen omdat hij weet dat ik om hem aan het huilen ben. En dat hij denkt: yep, ze is nog steeds niet over me heen.”

Bladmuziek piano Someone Like You Adele Brit Awards

De videoclip die bij het nummer hoort, werd opgenomen in Parijs en geregisseerd door de Britse Jake Nava. Adele loopt eenzaam door de straten van de stad. Aan het eind van de video loopt ze een gebouw binnen, waar ze haar ex ziet. Als hij haar in de gaten krijgt, loopt hij van haar weg.

De video heeft meer dan een miljard views op Youtube.

Someone like you kwam uit in 2011 en was een geweldig succes. Het werd een nummer 1 hit in onder meer de UK, de VS, Australië en Nieuw-Zeeland en een van de best verkochte singles van de 21e eeuw.

Wie is Adele

Bladmuziek piano Someone Like You AdeleAdele Laurie Blue Adkins is een Engelse zangeres, geboren op 5 mei 1988 in Londen. Ze werd opgevoed door haar moeder, nadat haar vader hen verliet toen ze twee jaar oud was.

Adele begon met zingen op haar vierde. Ze was een enorme fan van de Spice Girls en imiteerde ze als klein meisje vaak op feestjes.

Na de basisschool ging ze naar de BRIT School for Performing Arts & Technology, een middelbare school gespecialiseerd in uitvoerende kunsten. Adele zat hier in de klas met Leona Lewis en Jessie J.

Platencontract

Voor een schoolopdracht had Adele een demo met drie liedjes opgenomen. Een paar maanden nadat ze geslaagd was, zette een vriende deze op social media platform MySpace.

Het werd zo succesvol dat Adele een telefoontje kreeg van XL Recordings, waar ze uiteindelijk een contract tekende in september 2006. In 2007 maakte ze haar TV debuut op de BBC en een paar maanden later kwam haar doorbraak met het nummer Hometown Glory.

Bladmuziek piano Adele 19

Haar soulvolle debuutalbum 19, genoemd naar de leeftijd waarop ze de meeste nummers van dit album schreef, kwam binnen op nummer 1 in de Britse hitlijsten. In maart 2008 tekende ze een contract met Columbia Records en XL Recordings om haar carrière te lanceren in de VS.

Doorbraak in de VS

Haar album 19 werd er goed ontvangen, maar Adele zegde de tour die in dat jaar gepland was af om bij haar toenmalige vriend te zijn. “Ik kan niet geloven dat ik dat gedaan heb,” zegt ze daar later over, “Zo ondankbaar…”

Naast deze ‘early life crisis’, zoals ze deze periode zelf noemde, had Adele ook een hekel aan vliegen en last van heimwee als ze niet in Londen was.

Bladmuziek piano Adele SNL

Haar Amerikaanse carrière leek mislukt, maar nadat ze optrad met de nummers Chasing Pavements en Cold Shoulder in het succesvolle programma Saturday Night Live, schoot haar album 19 de volgende dag naar de eerste plek in de iTunes lijst.

Grammy record

Haar tweede album 21 werd uitgebracht begin 2011 en was geïnspireerd door de break-up met haar ex. Het werd enorm succesvol en won zes Grammy’s op één avond. Daarmee werd het record van Beyoncé geëvenaard. In zowel 2011 als 2012 was 21 wereldwijd het meest verkochte album.

In 2012 schreef ze het nummer Skyfall voor de gelijknamige James Bond film. Voor dit nummer won ze een Golden Globe en een Oscar.

BLadmuziek piano Someone Like You Adele cover single

In 2015 kwam haar album 25 uit. “Mijn laatste album was een break-up album. Dit is een make-up album,” zegt ze hierover, “het gaat over het goedmaken van verloren tijd. Het goedmaken van dingen die ik gedaan heb en dingen die ik nooit gedaan heb.”

Het album zal het laatste zijn met een leeftijd als titel, het einde van een trilogie. Ook 25 werd een groot succes en wereldwijd het meest verkochte album in 2015.

Dit vind je misschien ook interessant

0 Comments

Geef een reactie

Avatar placeholder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Op zoek naar bladmuziek voor piano?

Ontvang de leukste bladmuziektips (+ andere muziekweetjes) direct in je inbox!