Hoe Hans Zimmer de muziek van Pirates of the Caribbean bijna niet had geschreven
‘He’s a Pirate’ is de naam van de bekende themamuziek die gebruikt wordt in de Pirates of the Caribbean films. Hans Zimmer schreef het samen met Klaus Badelt voor de eerste film uit de reeks. Dat was echter bijna niet gebeurd…
Bladmuziek piano Pirates of the Caribbean
- Bekijk bladmuziek piano Pirates of the Caribbean – Beginners
- Bekijk bladmuziek piano Pirates of the Caribbean – Intermediate/Gevorderden
Bekijk bladmuziek piano Pirates ofthe Caribbean
‘Een piratenfilm? Wat een slecht idee…’
Hans Zimmer is een wereldberoemde componist van filmmuziek, die eerder meewerkte aan gigantische successen als The Lion King en Gladiator. Toen hij voor het eerst hoorde over Pirates of the Caribbean, vond hij het eigenlijk maar een slecht idee, vertelt hij in een interview met Vanity Fair.
Zimmer werkte met Gore Verbinski, de regisseur van de Pirates films, aan een ander project. “Ik vroeg hem: ‘Waar ga je hierna doen?’ Toen zei hij: ‘Nou, ik zit te denken aan een piratenfilm.’
Okee, een piratenfilm….Echt? Serieus? Dit is echt het slechtste idee dat ik ook gehoord heb…
Op een zondag kreeg ik een telefoontje van Gore: ‘Kom ‘es kijken.’ Toen liet hij me een film zien waar ik me met geen mogelijkheid een voorstelling van had kunnen maken. En ik vond het geweldig hoe fout ik het had en hoeveel gelijk hij had.”
Toen Zimmer het filmmateriaal eenmaal gezien had, nam hij de klus meteen aan. Hij nam het over van componist Alan Silvestri, die vanwege creatieve verschillen met producent Jerry Bruckheimer stopte met het project.
Tip: Hier vind je nog veel meer pianoboeken met filmmuziek
Nachtje doorhalen
Nadat hij de film had gezien, ging Zimmer naar huis om te schrijven. Omdat hij zo laat pas in het project stapte, was er maar weinig tijd totdat de film in première zou gaan. “Ik dacht: ‘Okee, ik kan beter naar huis gaan en een thema schrijven.’
Ik begon om half 8 ‘s avonds. Ik barstte van de ideeën, maar tegelijkertijd werd ik ook steeds meer moe. Dus het spelen werd erger en erger.
Het was alsof mijn vingers niet meer goed konden bewegen, en ondertussen was het 5 uur ‘s ochtends. Dus dat is ongeveer hoe de filmmuziek is ontstaan.”
Zimmer werkte aan de muziek voor de film met Klaus Badelt, met wie hij eerder samenwerkte tijdens de productie van Gladiator.
Pirates of the Caribbean: de film
Pirates of the Caribbean is een attractie in Disneyland, één van de laatste die gebouwd werd onder het toeziend oog van Walt Disney zelf. Disney Pictures wilde de attractie te gebruiken als inspiratie voor een film.
Het idee was dat een succesvolle film ervoor zou zorgen dat meer mensen interesse zouden krijgen in de Disneyparken, waardoor er meer bezoekers zouden komen.
Bovennatuurlijke krachten
Het script kwam niet echt van de grond. Er werden meerdere versies geschreven, waarbij Will Turner een gevangenbewaarder is die Jack Sparrow vrijlaat om Elizabeth Swan te helpen bevrijden van Captain Blackheart.
Producer Jerry Bruckheimer huurde de schrijvers Ted Elliot en Terry Rossio in om er eens naar te kijken. Elliot en Rossio zagen de kans schoon voor een idee dat ze al jaren hadden: een piratenfilm met bovennatuurlijke krachten. Ze stelden voor om een vloek aan het verhaal toe te voegen.
Bijna stopgezet
In 2002 huurde Disney Gore Verbinski in om de film te regisseren, wat hij eerder had gedaan voor onder meer The Ring. Terwijl de zoektocht naar de perfecte Jack Sparrow bezig was, werd het verhaal nog steeds ontwikkeld.
Disney CEO Michael Eisner wilde het project eigenlijk stopzetten omdat hij bang was dat het idee van een parkattractie omzetten naar een film niet zou werken.
Verbinski droeg zijn team echter. om op gewoon door te blijven werken. Nadat Eisner wat conceptschetsen zag, besloot hij de film een kans te geven.
Jack Sparrow op glad ijs
Toen Johnny Depp werd gecast als Jack Sparrow, zagen de Disney bazen het eigenlijk niet zitten.
In die tijd, 2002, was Johnny Depp namelijk nog niet de internationale superster die hij nu is. Hij had veel ervaring, maar dat was in dramafilms als The Ninth Gate en Blow. Of juist in hele excentrieke rollen, zoals in Ed Wood of Fear and Loathing in Las Vegas.
Het karakter Jack Sparrow werd tijdens het schrijven van de film meer gezien als een Burt Lancaster-type: een verwaande, stoere piraat die meeging op avontuur. Toen Johnny Depp zijn versie neerzette, was dat meer een Keith Richards type.
De voortgang van het project hing al aan een zijden draadje, en Johnny Depps versie van Jack Sparrow maakt het alleen nog maar erger.
Michael Eisner vond zelfs dat Johnny de film verpestte. Maar de acteur bleef volhouden en kreeg de steun van Verbinski en Jerry Bruckheimer.
Van flop naar top
Er was dus weinig enthousiasme. Iedereen verwachtte dat de film totaal zou floppen. Het enorme succes van Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl, kwam dan ook als een grote verrassing.
De film bracht wereldwijd ruim 650 miljoen dollar op en werd ook nog eens genomineerd voor vijf Oscars. Johnny Depp kreeg een nominatie voor Beste Acteur voor zijn rol als Jack Sparrow, een filmkarakter dat iconisch werd.
Succesvolle piraten
Het was een gigantische hit, waardoor Disney in één klap het groene licht gaf voor maar liefst twee vervolgfilms. Verbinski kreeg de klus als regisseur om er een trilogie van te maken. Hans Zimmer zorgde ook in deze films voor de muziek en deed dat nogmaals voor de vierde film.
De filmreeks bestaat inmiddels uit vijf delen:
- Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl (2003)
- Pirates of the Caribbean: Dead Man’s Chest (2006)
- Pirates of the Caribbean: At World’s End (2007)
- Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides (2011)
- Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales (2017)
‘He’s a Pirate’ werd gebruikt in alle Pirates of the Caribbean films. Dit geldt ook voor de film Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales uit 2017, ondanks dat de overige muziek voor de film gecomponeerd werd door Geoff Zanelli.
Lees ook:
0 Comments