Kan je online gitaar leren spelen? 10 dingen die je moet weten

Published by Team JijKanDitOok on

online gitaar leren spelen

Wil je online gitaar leren spelen? Dat komt mooi uit, want er zijn tegenwoordig hele goede online cursussen die je kunt volgen.

Dat gitaar leren spelen met een online cursus goed kan, blijkt wel uit de veel duizenden cursisten die je zijn voorgegaan en nu aardig goed met hun gitaar overweg kunnen.

Gitaar leren spelen, of het nu online of offline is, gaat het beste als je een methode volgt die bij je past. Maar waar moet je dan op letten? in dit artikel vind je antwoorden op 10 veelgestede vragen over online gitaar leren spelen.

1. Kan ik online gitaar leren spelen?

Elke week op een vaste tijd naar de muziekschool met je gitaar op je rug is niet meer nodig. Tegenwoordig kan iedereen online gitaar leren spelen. Je bepaalt zelf waar, wanneer en hoe lang je over de lessen doet.

Hoe goed je uiteindelijk kunt worden? Dat hangt, net als bij offline muzieklessen, vooral af van twee dingen: discipline en doorzettingsvermogen.

Ken jezelf

Wil je goed gitaar leren spelen, dan moet je regelmatig oefenen. In het begin is 10-20 minuten per dag voldoende. Maar: je moet het wel vol blijven houden, en zeker bij online lessen kritisch naar jezelf kunnen kijken en luisteren. Doe je de oefeningen goed na of raffel je ze af?

online gitaar leren spelen oefenen

Als je jezelf hier goed op kunt beoordelen, kan online gitaarles een uitkomst voor je zijn. De kosten zijn lager dan bij een muziekschool of privé docent. Mocht het uiteindelijk toch lastig zijn, dan kan je altijd nog overstappen naar ‘gewone’ gitaarles.

Jij kent jezelf het beste. Ben je iemand die een stok achter de deur nodig heeft om door te zetten? Dan kan je beter gitaar leren spelen bij een docent waar je in het echt mee kunt afspreken.

2. Wat houdt online gitaar leren spelen in?

Als je gitaar wil leren spelen met behulp van een online cursus, doe je dat met behulp van studiemateriaal waar je toegang tot krijgt via een website.

Dit studiemateriaal bestaat uit instructievideo’s , PDF’s of e-books. Hierin worden verschillende onderwerpen behandeld.

3. Hoe werkt online gitaarles?

Elke gitaarles bestaat uit een of meerdere instructievideo’s. Je online gitaarleraar geeft uitleg, laat horen hoe het uiteindelijk moet klinken en speelt de oefening langzaam voor.

Het is dan de bedoeling dat jij dit naspeelt en zelf oefent. De video waarin het wordt voorgedaan, kan je net zo vaak afspelen als je wil om de oefening of uitleg nog eens te bekijken.

Online gitaar leren spelen Gitaarles van Koen

Gitarist Koen Snoeks ontwikkelde een online gitaarcursus speciaal voor beginners

Bekijk cursus

 

Naast de video’s kan je per les een of meerdere e-books of PDF’s downloaden. Hier staan vaak de theorie en/of oefeningen nog een uitgelegd, zodat je alles nog eens rustig kan nalezen.

Dat is fijn, want iedereen heeft immers zijn of haar eigen manier om informatie tot zich te nemen.

Een combinatie van kijken, luisteren, lezen en zelf oefenen werkt voor de meeste mensen het beste om informatie goed te begrijpen en te onthouden.

4. Is gitaar leren spelen online geschikt voor beginners?

Ja, veel online gitaarcursussen zijn juist speciaal gemaakt voor beginners. Alles wordt uitgelegd vanaf de basis:

 • hoe de onderdelen van een gitaar heten
 • de namen van de snaren
 • de juiste houding
 • wat akkoorden zijn
 • en nog veel meer.

Je kunt dus beginnen met gitaar spelen zonder enkele ervaring met muziektheorie of een ander instrument.

5. Kan ik online gitaar leren spelen zonder noten lezen?

Jazeker. De meeste online gitaarcursussen zijn gericht op het leren spelen met akkoorden en gitaartabs. Akkoorden zijn combinaties van drie of meer tonen die goed bij elkaar passen. Heb je dit principe eenmaal door, dan is het gemakkelijker om gitaartabs te leren lezen.

Online gitaar leren spelen

Gitaartablatuur (oftwel: gitaar ’tabs’) is een manier van muzieknotatie die speciaal is bedoeld voor gitaristen. Dit in tegenstelling tot het notenschrift, waarmee je voor elk instrument muziek kan noteren en lezen.

De meeste online gitaarcursussen besteden aandacht aan zowel het spelen met akkoorden als uitleg over gitaartabs. Hierdoor kan je met beide uit de voeten, zodat je zelf je favoriete muziek op gitaar kan leren spelen.

6. Wat is de beste online gitaarcursus voor beginners?

Wil jij online gitaar leren spelen? Er is behoorlijk wat aanbod op het gebied van online gitaarcurssuen, maar wat ons betreft springen deze twee er bovenuit:

Gitaarles van Koen

Kies voor deze cursus als je:

 • les wil krijgen volgens een bewezen stappenplan
 • al snel bekende liedjes wil leren spelen met akkoorden
 • gitaartabs wil leren lezen zodat je de mooiste liedjes op gitaar geweldig kan laten klinken
 • makkelijk riffs en solo’s wil leren spelen
 • support wil van een actieve, online community

online gitaar leren spelen

Gitaardocent Koen Snoeks ontwikkelde een online gitaarcursus speciaal voor beginners. Hiermee leer je stap-voor-stap gitaar spelen volgens een bewezen methode. En dat allemaal met behulp van bekende nummers in de stijl van Queen, Acda en de Munnik, James Blunt en nog veel meer.

Leer ook gitaar spelen met Gitaarles van Koen

 

Gitaarles.nl van Michel Penterman

Kies voor deze cursus als je:

 • gitaar wil leren spelen met akkoorden
 • veel bekende liedjes wil leren spelen
 • uitgebreid gitaarsolo’s wil leren spelen
 • support wil van een betrokken community

singer

Wanneer je kiest voor de online cursus Gitaarles van Michel Penterman, krijg je niet alleen de uitgebreide basiscursus, maar ook twee uitgebreide extra cursussen:

 • Gitaarsolocursus voor akoestische, elektrische en Western gitaar
 • Singer songwritercursus voor gitaar én/of piano

Beide bestaan uit 10 lessen, met uitgebreide aandacht voor theorie, techniek en praktische oefeningen, zodat je met een stevige basis aan de slag kan.

Ga naar de website van Gitaarles.nl

7. Hoe kan ik noten leren lezen voor gitaar?

Wil je graag noten leren lezen voor gitaar? Dit boek legt het stap-voor-stap uit:

online gitaar leren spelen Bekijk dit boek

Kom je er niet helemaal uit of wil je na het lezen van dit boek meer leren over gitaar spelen met behulp van noten lezen? Dan kun je altijd nog contact opnemen met een gitaardocent of muziekschool bij jou in de buurt.

8. Welke basis gitaarakkoorden kan ik het beste leren spelen als beginner?

Wist je dat je met een paar akkoorden al honderden liedjes kan spelen? Door als beginner enkele basisakkoorden te leren, kan je al snel liedjes meespelen op gitaar. Handige akkoorden om te leren zijn bijvoobeeld: EmCDG. In dit artikel over basis gitaarakkoorden lees je meer over:

 • 8 basisakkoorden die je als beginner moet kennen
 • Het verschil tussen ‘open’ en ‘barré’ akkoorden
 • 16 liedjes met 3, 4 en 5 akkoorden voor gitaar om meteen te kunnen spelen.

9. Kan ik klassiek gitaar leren spelen online?

Het hangt er vanaf wat je hieronder verstaat:

Bedoel je dat je met een klassieke gitaar (ook wel Spaanse gitaar) online wil leren spelen? Dan kan dat zeker. De meeste online cursussen leren je spelen op een akoestische gitaar. Dat kan ook een westerngitaar zijn.

Bedoel je dat je klassiek gitaar wil leren spelen in de zin van klassieke muziek? Dan raden we je aan les te nemen bij een docent, omdat deze je persoonlijk de theorie en technieken kan leren die nodig zijn om deze muziekstijl echt goed te leren spelen.

10. Wat is het verschil tussen een Spaanse of klassieke gitaar en een westerngitaar?

Een Spaanse/klassieke gitaar heeft een brede hals en nylon snaren, die wat zachter zijn voor je vingers.

Een westerngitaar heeft een smallere hals en stalen snaren, waardoor de klank een stuk helderder en luider is dan die van een Spaanse gitaar. Nadeel is dat dit in het begin nogal pijn kan doen aan je vingers. Kwestie van veel oefenen en eelt kweken 😉

Dit vind je misschien ook interessant

0 Comments

Geef een reactie

Avatar placeholder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *