9 dingen die je nog niet wist over ABBA

Published by Team JijKanDitOok on

Bladmuziek piano ABBA

Dankzij ABBA won Zweden in 1974 voor het eerst het Eurovisie Songfestival, waarna ze een van de meest succesvolle acts in de geschiedenis van de popmuziek werden. Van 1974 tot 1983 prijkten ze bovenaan hitlijsten over de hele wereld. Het nummer ‘Waterloo’ werd verkozen als het beste Eurovisie Songfestival lied in de geschiedenis van de wedstrijd.

Dat de naam ‘ABBA’ is opgebouwd uit de voorletters van de bandleden Agnetha, Björn, Benny en Anni-Frid wist je waarschijnlijk al. Dat Agnetha & Björn en Benni & Anni-Frid getrouwde stellen waren, vast ook.

Maar kende je de volgende 9 weetjes over de bekendste winnaar van het Eurovisie Songfestival al?

Bladmuziek piano ABBA

Bekijk bladmuziek piano ABBA

1. De naam ABBA werd gekozen na een namenwedstrijd

Een Zweedse krant organiseerde een wedstrijd om een passende naam voor de band te vinden. In de namen ‘Alibaba’, ‘FABB’ en ‘Baba’ zagen ze wel wat, maar uiteindelijk werd geen van de inzendingen gekozen en werd officieel aangekondigd dat de groep verder zou gaan als ‘ABBA’.

2. Er is een Abba Seafood Company

Abba was ook echter ook de naam van het Zweeds visbedrijf Abba Seafood Company, een gigantische onderneming. Na onderhandelingen mocht de band de naam gelukkig gebruiken.

eafood company

3. ABBA was de eerste niet-Engelssprekende band die zo succesvol was

Na het winnen van het Eurovisie Songfestival werd de band wereldberoemd. ABBA was de eerste popgroep uit een niet-Engelssprekend land dat blijvend succes had in de hitlijsten van Engelssprekende landen. Ze verkochten wereldwijd meer dan 300 miljoen albums en singles.

4. De opvallende podium outfits bespaarden belasting

De fantastische outfits die ze op het podium droegen waren een gemakkelijke manier om belasting te besparen. Abba maakte gebruik van de Zweedse wet, waarmee ze geld konden besparen als ze konden aantonen dat de kleding die ze droegen niet voor dagelijks gebruik was.

outfits

In ‘ABBA: The Official Photo Book’, schrijft Björn: “Als ik eerlijk ben, zagen we er in die tijd uit als gekken. Niemand was slechter gekleed op het podium dan wij.”

Bekijk dit boek

5. ‘The Best of ABBA’ was populairder dan de maanlanding

ABBA was enorm populair in Australië. Een TV special die voor de Autralië gemaakt was, trok meer kijkers dan de maanlanding in 1969. “The Best of ABBA” werd vier keer uitgezonden, elke keer met torenhoge kijkcijfers.

Bekijk dit boek

6. ABBA werd betaald in olie uit Rusland

Tijdens de Koude Oorlog werd geld van achter het IJzeren Gordijn geweerd. ABBA was echter behoorlijk geliefd in de Sovjet-Unie. Aangezien de band roebels niet kon accepteren, werden de royalties uitbetaald in olie.

7. Björn en Benny beschermen hun werk met hand en tand

Björn en Benny staan erom bekend dat ze hun werk heel streng bewaken. In 1987 sleepten ze de Britse acid house band The KLF voor de rechter vanwege ongeautioriseerd gebruik van een stuk uit ‘Dancing Queen’. Bijna 10 jaar later, in 1996, mochten The Fugees voor hun nummer ‘Rumble in the Jungle’ een sample van ‘The Name of the Game’ gebruiken.

8. Madonna schreef de bandleden een brief

In 2005 vertelde Madonna dat ze de bandleden een brief had geschreven waarin ze hen had gesmeekt om hun muziek te gebruiken. De popster wilde graag toestemming om een sample van ABBA’s discohit “Gimme, Gimme, Gimme (A Man After Midnight)” te gebruiken voor haar nummer “Hung Up”. De toestemming kreeg ze.

9. Pas in 2008 scoorde ABBA voor het eerst een nummer 1 album in Amerika

Ondanks het wereldwijde succes van ABBA is het de band nooit gelukt om in hun hoogtijdagen met hun albums hoog terecht te komen in de album-hitlijsten van de VS. Toch lukt het drie decennia later, als gevolg van de hitfilm ‘Mamma Mia!’. De soundtrack met de muziek van ABBA schoot in 2008 naar de eerste plaats in de Billboard lijst.

Bekijk dit boek

 

Dit vind je misschien ook interessant

0 Comments

Geef een reactie

Avatar placeholder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Op zoek naar bladmuziek voor piano?

Ontvang de leukste bladmuziektips (+ andere muziekweetjes) direct in je inbox!