Nothing Else Matters van Metallica: hoe een liefdesballad een van de grootste hits van de heavy metal band werd

Published by Team JijKanDitOok on

Bladmuziek piano Nothing Else Matters Metallica

In april 1992 bracht heavy metal band Metallica het nummer ‘Nothing Else Matters’ uit. De ballad werd een van de grootste hits van de band en behaalde al snel top-10 noteringen in hitlijsten van vele landen. Wat het oorspronkelijke verhaal is achter de tekst? Je leest het in dit artikel.

Bladmuziek piano Nothing Else Matters

Bekijk bladmuziek Nothing Else Matters

Oorsprong van het nummer

Nothing Else Matters gaat het over het durven uiten van je gevoelens, ook al loop je het risico om gekwetst te worden. Leadzanger James Hetfield schreef het ooit als een nummer voor zijn toenmalige vriendin.

In eerste instantie durfde James het nummer niet te laten horen aan de rest van de band. Hij vond het gênant. “Ik dacht dat Metallica alleen wij vieren kon zijn. Onze nummers gingen over dingen vernielen, headbangen, bloeden voor het publiek, wat dan ook… zolang het maar niet ging over meiden en snelle auto’s, ook al vonden we dat juist leuk.”

Bekijk dit boek

 

“Ik denk dat Lars het nummer hoorde en zei ‘Hé, dat is echt goed!’ waarop ik zei ‘Neeee, dat is het niet!’” Achteraf is hij er blij mee. “Ik ben dankbaar dat de jongens me dwongen om mijn cassettespeler tevoorschijn te halen en er Metallica van te maken.”

De liefde bleek vluchtig, maar door de jaren heen kreeg Nothing Else Matters een diepere betekenis. In een interview in 2012 met The Village Voice vertelt James: “Het is best verbazingwekkend. Het is een waar testament aan eerlijkheid en jezelf blootgeven – je echte zelf naar buiten brengen en het risico nemen dat iemand ofwel ‘met spikes op je hart gaat trappen’ of dat ze hun hart naast de jouwe leggen.

Je weet het nooit totdat je het probeert. Dat bevestigt denk ik dat we het juist deden: schrijven vanuit het hart over wat we voelden. Op die manier kun je het niet verkeerd doen.”

Ontroering

In een interview met Radio DJ Howard Stern vertelt drummer Lars Ulrich: “Ik hoorde de coupletten en ik had James nog nooit zo horen zingen. Het ontroerde me gewoon en ik wist dat dit iets was dat we moesten delen met de rest van de wereld. Hij voelde zich op dat moment te kwetsbaar om dat te doen, maar ik wist dat dit iets was dat met iedereen gedeeld moest worden.”

Howard vroeg of het James’s liefdesnummer voor Lars is, waarop James antwoorde met “Ja, zeker waar.” Lars zat in dezelfde ruimte en reageerde lachend “Nu ga ik huilen hoor!”.

Bladmuziek piano Nothing Else Matters Metallica

Voor fans zelf is het nummer ook op meerdere manieren te interpreteren, waardoor het voor iedereen een persoonlijke betekenis heeft. James legde dit uit aan Mojo Magazine: “Het was op zo’n manier geschreven dat het heel veel mensen raakte. Het ging niet alleen over twee mensen, maar over een connectie met je hogere macht, veel verschillende dingen.”

Hells Angels

Hij gaf een bijzonder voorbeeld om dit verder uit te leggen. “Ik herinner me dat ik naar het Hells Angels Clubhouse in New York ging, en ze lieten me een film zien die ze hadden gemaakt van een van de gevallen broeders, met ‘Nothing Else Matters’ als muziek.

Wauw. Dit betekent veel meer dan dat ik mijn meid mis, toch? Dit is broederschap. Het leger zou dit lied kunnen gebruiken. Het is behoorlijk krachtig”

Covers

Inmiddels is het nummer al ontelbaar vaak gecoverd. Ook de professionals nemen dit nummer nog wel eens op in hun liverepertoire. Miley Cyrus, Post Malone, Macy Gray en Shakira hebben allemaal hun eigen twist aan het nummer gegeven.

 

Lees ook: 

Dit vind je misschien ook interessant

0 Comments

Geef een reactie

Avatar placeholder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Op zoek naar bladmuziek voor piano?

Ontvang de leukste bladmuziektips (+ andere muziekweetjes) direct in je inbox!