Schindler’s List: Filmmuziek bij een meesterwerk
“Steven, je hebt een betere componist nodig voor deze film dan ik ben,” zei John Williams tegen Steven Spielberg, nadat hij Schindler’s List voor het eerst had gezien.
“Dat weet ik,” antwoordde Spielberg, “Maar die zijn allemaal dood.”
Toch ging John aan de slag. De beroemde violist Itzhak Perlman speelt het hartverscheurende thema van de film.
Voor de filmmuziek van Schindler’s List won John Williams zijn vijfde Oscar.
Bladmuziek piano Schindler’s List
- Download bladmuziek piano Schindler’s List – Beginners
- Download bladmuziek piano Schindler’s List – Gevorderden
Bladmuziek piano Schindler’s List
Schindler’s List, de film
Schindler’s List gaat over de Duitse zakenman en Nazi partijlid Oskar Schindler. Tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikt hij zijn geld, contacten en status om meer dan duizend Pools-Joodse vluchtelingen te redden, door ze als werknemer een baan te geven in zijn fabrieken.
De muziek van John Williams
Spielberg en Williams werkten al jarenlang samen aan beroemde films als Jaws, Indiana Jones, E.T., Hook en als laatste Jurassic Park. Dat John Williams de muziek zou componeren voor het volgende project, Schindler’s List, was voor Spielberg logisch.
Als prominent solo instrument koos Williams voor de viool, een belangrijk instrument in de Joodse cultuur. “Overal ter wereld, waar ik ook kom, vragen ze me of ik het thema van Schindler’s List wil spelen,” vertelt Itzhak Perlman, de violist die de beroemde solo speelt.
Spielberg en Williams kozen ervoor om weinig muziek in de film te gebruiken. Zo zou het effect groter zijn als er wel muziek te horen was. Uiteindelijk werd er maar 51 minuten aan achtergrondmuziek gebruikt in de film die wel 3 uur duurde.
Het meisje in de rode jas
Het meisje in de rode jas is gebaseerd op iemand die echt heeft bestaan. Roma Ligocka was nog maar een klein meisje toen ze in de Krakow Ghetto in Polen terecht kwam, waar ze bekend stond als het meisje met de rode winterjas. Hier werden duizenden Joden vermoord en gedeporteerd naar concentratiekampen.
Samen met haar moeder wist ze te ontsnappen. Roma Ligocka (een nicht van filmregisseur Roman Polanski) woont in Duitsland en schreef een biografie over het overleven van de Holocaust: Het meisje in de rode jas.
Spielberg had Schindler’s List bijna niet gemaakt
De film is gebaseerd op het boek Schindler’s Ark, geschreven door de Australische Thomas Keneally (in Nederland uitgebracht als Schindler’s Lijst).
Nadat Spielberg een recensie over het boek had gelezen, kreeg hij interesse in het verhaal.
Universal Pictures kocht de rechten van het boek, maar Spielberg vond dat hij er nog niet klaar voor was om een film over de Holocaust te maken.
Hij vroeg Roman Polanski (zelf een overlever van de Holocaust) en Sidney Pollack om de film te regisseren. Ze bedankten allebei.
Martin Scorsese ging wel in op het aanbod. Toen hij aan de productie wilde beginnen, was Spielberg echter van gedachten veranderd: hij wilde het toch zelf doen.
Om het goed te maken met Scorsese, gaf hij hem de rechten voor een film die hij aan het ontwikkelen was: Cape Fear.
Filmdeal
Toen Spielberg uiteindelijk besloten had om de film toch zelf te regisseren, was er al ontzettend veel tijd verstreken. Universal vond een drie uur durende film over de Holocaust nogal een risico, dus vroegen ze Spielberg om aan een ander project te werken waar ze al een tijdje mee bezig waren: Jurassic Park.
Als hij deze zomer blockbuster eerst zou maken, kon hij daarna aan zijn andere project beginnen. Spielberg ging akkoord.
In 1993 kwamen ze allebei uit: Jurassic Park in juni en Schindler’s List in december. Beide films werden wereldwijd een overweldigend succes.
Schindler’s List won 7 Oscars, waaronder die van Beste Film, Beste Regisseur en Beste Muziek.
0 Comments