Piano leren spelen als volwassene? 12 dingen die je moet weten!

Published by Team JijKanDitOok on

Piano leren spelen volwassenen

Piano leren spelen als volwassene: Kan ik het nog wel aanleren? Heeft het nog zin om te beginnen? Moet ik eerst noten leren lezen?

Als je op latere leeftijd wil beginnen met piano spelen, vraag je je dit misschien wel af.

In dit artikel vind je 12 veelgestelde vragen met antwoorden en tips over piano leren spelen voor volwassenen. Lees snel verder!

1. Kan ik nog piano leren spelen als volwassene?

Misschien droomde je er als kind al van: piano kunnen spelen. Maar nu je al wat ouder bent, vraag je je af of het wel realistisch is om aan een nieuw instrument te beginnen.

Of je nu nog nooit iets met muziek hebt gedaan of al een ander instrument bespeelt, we hebben goed nieuws: als volwassene kan je zeker leren piano spelen.

Er zijn duizenden mensen die pas op latere leeftijd begonnen zijn en nu piano kunnen spelen, dus er is geen enkele reden om aan te nemen dat het voor jou niet mogelijk zou zijn.

piano leren spelen volwassenen

Ook al heb je nog nooit wat met muziek gedaan en kan je geen noten lezen, alles kan je stap voor stap leren.

Het belangrijkste zijn doorzettingsvermogen en geduld: als kind was het heel normaal om dingen nog niet te kunnen. Je leerde ze door veel te oefenen: lopen, lezen, schrijven, fietsen….

Als volwassene ben je je er vaak van bewust wat je nog níet kan. Je ziet wat anderen, die al veel langer piano spelen, al wel kunnen. Dat wil jij ook. En graag snel een beetje.

Geduld!

‘Oefening baart kunst’ is niet voor niks een cliché. Zo lang je regelmatig op je blijft oefenen, blijf je jezelf verbeteren en speel je al gauw de mooiste liedjes.

2.  Hoe vaak moet ik oefenen om piano te leren spelen?

Het geheim van goed piano leren spelen? Veel oefenen!

Het leren coördineren van je linker- en rechterhand met de juiste toetsen en dan ook nog eens tegelijk, kost best wel wat tijd.

Begin je net met spelen, dan is 10-20 minuten piano oefenen per keer voldoende. Elke dag is natuurlijk het beste, maar waar het vooral om gaat is dat je in ieder geval een paar keer per week achter je piano gaat zitten.

piano leren spelen volwassenen

Vaker en korter spelen is beter dan in één keer heel lang.

Door regelmatig te oefenen, raak je gewend aan het spelen. Je zal merken dat je vingers soepeler worden en het steeds beter lukt. Je werkt zo aan je ‘muscle memory’, waardoor het op een gegeven moment lijkt alsof je vingers uit zichzelf weten wat ze moeten doen.

Daar kan je je nu misschien nog helemaal niks bij voorstellen, maar het werkt echt!

3. Is piano spelen moeilijk?

Piano spelen is vooral moeilijk als je:

 • Niet op het juiste niveau oefent
 • Geen gedegen stappenplan volgt

Het juiste niveau

Ga je als beginner van start met te moelijke liedjes of oefeningen, dan kan het frustrerend zijn als het niet lukt.

Je zal misschien gaan denken dat je er niks van kan, terwijl het probleem eigenlijk alleen is dat jouw speelniveau en het muziekstuk (nog) niet goed op elkaar aansluiten.

Maar hoe weet je dan wat het juiste niveau is?

Volg een gedegen stappenplan

Piano leer je het snelst en het beste spelen als je voor een methode kiest waarbij je stap voor stap leert spelen. Dat zorgt er ook meteen voor dat je op het juiste niveau oefent, omdat dit soort methodes speciaal voor beginners zijn ontwikkeld.

Je kan dit doen door lessen te volgen bij een ervaren pianodocent of door een goede (online) cursus te volgen.

piano leren spelen volwassenen

Je wordt elke keer net weer wat meer uitgedaagd, zonder dat het té moeilijk wordt.

Op deze manier zal je sneller vooruitgang merken, waardoor het spelen steeds leuker wordt en je beter gemotiveerd blijft.

4. Moet ik eerst noten leren lezen om piano te kunnen spelen?

Nee, dat hoeft niet. Noten lezen kan je ook tijdens je pianolessen leren. Dat is misschien zelfs handiger, want zo zie en hoor je meteen welke noot bij welke toets hoort.

Het notenschrift is ontzettend handig hulpmiddel om snel nieuwe liedjes te kunnen spelen. Het lijkt misschien ingewikkeld, maar als je het principe eenmaal doorhebt, valt het hartstikke mee.

En dat is mooi, want als je noten kunt lezen, kan je gebruik maken van een haast oneindig aanbod aan pianoboeken, in allerlei muziekstijlen.

 

Lees ook: Noten lezen voor piano? Leer de basis in 6 stappen!

 

bladmuziek beginners

Wat je smaak ook is: van bijna elk nummer is er wel bladmuziek te vinden, met versies voor beginners tot gevorderden. Zo speel je in binnen de kortste keren je favoriete muziek.

Let op: Wil je graag Für Elise of andere klassieke stukken kunnen spelen? Dan is noten leren lezen wel nodig. Dit vanwege allerlei technieken die deze muziek juist zo mooi maken.

Maak je echter geen zorgen, ook hiervan zijn aangepaste versies te vinden. Zo speel je ook als beginner de mooiste klassieke muziek op piano.

Wil je per sé geen  noten leren lezen, dan kan je ook piano leren spelen met akkoorden.

5. Kan ik op gehoor of met akkoorden leren spelen?

Wanneer je op gehoor liedjes na wil kunnen spelen of mensen wil begeleiden, kan je piano leren spelen met behulp van akkoorden.

Akkoorden zijn combinaties van drie of meer tonen, waarmee je een stuk al snel mooi kan laten klinken. Met een paar piano akkoorden ben je al snel in staat om heel veel bekende liedjes te kunnen spelen.

 

Lees ook: Piano akkoorden: zó speel je ze. Met handig overzicht en 5 liedjes

 

Kan ik noten lezen en akkoorden allebei leren of moet ik kiezen?

Gelukkig hoef je niet te kiezen voor het één of het ander. Er zijn genoeg methodes te vinden waarbij je zowel akkoorden leert spelen als noten leert lezen.

Zo ben je (zeker in het begin) niet alleen bezig met eenvoudige liedjes om de basis van het noten lezen onder de knie te krijgen, maar kan je ook al gauw bekende liedjes spelen met akkoorden.

C akkoord notenbalk

Deze afwisseling maakt het leuk om piano te blijven spelen, waardoor je misschien beter gemotiveerd blijft dan wanneer je als volwassene alleen oefent met eenvoudige kinderliedjes.

Het beste van twee werelden

Pianodocent René Knops ontwikkelde een online pianocursus waarmee je leert spelen op basis van akkoorden. Zo kan je al snel bekende liedjes spelen.

Daarnaast leer je ook noten lezen. Zo kan je na het volgen van de cursus Pianoles van René niet alleen piano spelen met akkoorden, maar ook nog eens bladmuziek lezen!

 

Meer weten?

 

Ga direct door naar de website van Pianoles van René

 

6. Zijn er voordelen van piano leren spelen op latere leeftijd?

Eigenlijk is er geen ideale leeftijd om piano te leren spelen. ‘Jong geleerd is oud gedaan’, wordt er vaak gezegd.

Dat is ook zo, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat als je als kind geen pianoles hebt gehad, je kansen voor altijd verkeken zijn.

‘Je bent nooit te oud om te leren’ is nog zo’n gezegde, en helemaal waar. Op latere leeftijd piano leren spelen heeft ook zo z’n voordelen:

 • Als kind ben je je muzieksmaak nog aan het ontwikkelen. Nu weet je beter welke stijlen je aanspreken. Door te oefenen met liedjes uit het genre dat jij leuk vindt, blijf je extra gemotiveerd.

 

 • Muziek maken is een uitdagende taak voor je hersenen. Uit onderzoek is gebleken dat het je brein fitter maakt en beter in staat is om zich aan te passen aan het ouder worden.

 

 • Je bent wat ouder, maar ook wijzer: je weet waar je het voor doet. Dat regelmatig oefenen op de piano erbij hoort om goed te kunnen spelen, begrijp je dan ook heel goed.

 

 • Je doet dit puur omdat je zelf wil. Er is niemand die je dwingt. Jij hebt een droom en daar ga je voor: piano kunnen spelen!

7. Wat is de beste manier om piano te leren spelen als volwassene?

Er zijn verschillende manieren om piano te leren spelen. Voordat je een methode kiest, is het goed om te bedenken wat het beste bij je past:

 • Ben jij iemand die een stok achter de deur nodig heeft om regelmatig te blijven oefenen? Dan zijn pianolessen bij een muziekschool of particuliere docent het meest geschikt.

 

 • Heb je genoeg zelfdiscipline om jezelf te blijven motiveren en kan je kritisch naar je eigen spel kijken? Dan zou je zelf piano kunnen leren spelen met behulp van een lesboek of online cursus.

 

 • Denk ook aan de kosten: Voor lessen bij een muziekschool ben je al gauw zo’n 800 tot 1.000 euro per jaar kwijt. Voor privé lessen bij een particuliere docent nog wel meer. Wil je niet zoveel uitgeven? Tegenwoordig zijn er hele goede online cursussen te vinden. Deze kosten meestals zo rond de 150-180 euro, met uitschieters naar boven en beneden.

 

Lees ook:

  8. Zijn er pianolessen voor volwassenen?

  Wil je graag les bij een muziekschool, dan hoef je niet bang te zijn dat je als enige volwassene tussen de kinderen zit. Of dat de lessen vooral op kinderen gericht zijn.

  Je bent niet de enige die op latere leeftijd wil beginnen met piano spelen. Informeer eens bij een muziekschool bij jou in de buurt naar pianoles voor volwassenen, of ga op zoek naar een privé leraar die hier ervaring mee heeft.

  Vaak kun je eerst een (gratis) proefles volgen om te kijken of het je bevalt.

  9. Wat zijn goede piano lesboeken voor beginners?

  Er zijn verschillende pianoboeken en –methoden speciaal geschreven voor volwassenen die piano willen leren spelen. Hieronder vind je de twee bekendste.

  Alfred’s Piano-Methode voor Volwassen Beginners

  De Alfred methode is één van de meestgebruikte pianomethodes door muziekscholen en – docenten.

  Je leert de basis van het piano spelen onder de knie krijgen met eenvoudige en leuke oefeningen.

  De methode richt zich op simpele ritmes en leert je hoe akkoorden werken. Op de begeidings-cd kan je horen hoe de speelstukken moeten klinken.

   

  Piano leren spelen volwassenen Alfred's Piano Methode voor Volwassen Beginners

  Bekijk dit boek

  Hierdoor kan je al snel hele liedjes spelen. Omdat je in korte tijd al bekende nummers kan spelen op de piano blijf je extra gemotiveerd. Naast akkoorden leer je ook noten lezen.

  Hal Leonard Pianomethode voor volwassenen

  Een andere populaire methode voor volwassenen is die van Hal Leonard. De lessen zijn zorgvuldig opgebouwd met heldere uitleg.

  Bij het lesboek zit een beleidings-cd waarmee je elk stuk dat je instudeert kan laten begeleiden door een orkest.

  Hal Leonard piano leren voor volwassenen Hal Leonard Pianomethode voor volwassenen Bekijk dit boek

  Met deze methode leer je de juiste zithouding, ritme voelen, muziektheorie en techniektips.

  De boeken zijn geschreven met het idee dat je ze gebruikt met ondersteuning van een docent die met je meekijkt.

  10. Kan ik mezelf piano leren spelen?

  Hoewel deze boeken je kunnen helpen om als beginner een start te maken, raden we je toch aan om als beginner pianolessen of een pianocursus te volgen.

  Zo leer je niet alleen luisteren naar hoe een muziekstuk of bepaalde stijl moet klinken, maar kan je ook zien hoe je je polsen, handen en vingers moet bewegen tijdens het spelen.

  Dit heeft namelijk veel invloed op hoe de muziek uiteindelijk klinkt, dus het aanleren van de juiste techniek is erg belangrijk.

  11. Ik wil graag piano leren spelen, maar ik kan/wil er geen duizenden euro’s aan uitgeven. Wat kan ik het beste doen?

  Je kan natuurlijk een pianoboek als Pianospelen voor Dummies aanschaffen en zelf aan de slag gaan. Of willekeurige Youtube video’s bekijken en hopen dat je de logica van het piano spelen op een gegeven moment vanzelf doorkrijgt.

  Toch is de snelste manier om piano te leren spelen het volgen van een methode of cursus die volgens een bepaalde structuur is opgezet.

  Ook helpt het enorm als oefeningen worden voorgedaan en je vragen kan stellen als iets onduidelijk is.

  piano spelen

  Persoonlijke begeleiding van een privé docent is natuurlijk fijn, maar ook een luxe optie die niet voor iedereen haalbaar is.

  Een goed alternatief zou een online pianocursus kunnen zijn. Deze kan je thuis doen, in je eigen tijd en tempo. Daarom is dit ook voor mensen met een drukke agenda een goede optie.

  Review Pianoles van René videoDe theorie wordt uitgelegd en oefeningen worden voorgedaan aan de hand van instructievideo’s, die je vervolgens naspeelt. Bovendien kan je de vragen die je hebt stellen aan je online pianoleraar, die vaak binnen 24 uur reageert.

  Handig voor als je piano wil leren spelen, maar ook nog allerlei andere bezigheden hebt.

  Bovendien is online piano leren spelen goedkoper dan les bij een muziekschool of particuliere docent.

   

  Tip: Lees meer over online piano leren spelen

  12. Hoe lang duurt het voordat ik goed kan piano spelen?

  Dat hangt er vanaf: wil je over 5 jaar mensen kunnen begeleiden met akkoorden, bekende liedjes kunnen spelen en noten kunnen lezen zodat je kan kiezen uit duizenden soorten bladmuziek?

  Dat is zeker haalbaar – al hangt dat natuurlijk wel af van verschillende factoren, waaronder je eigen inzet en aanleg.

  Eén ding staat vast: als je niet begint, leer je sowieso geen piano spelen. Dus hou je doel in de gaten, kies een methode en ga ervoor!

  Dit vind je misschien ook interessant

  5 Comments

  Golly Peeters · 2 januari 2021 at 4:38 pm

  Ik vind het geweldig dat u op de vraag “hoe lang duurt het” , het cijfer 5 durft uit te spreken. Ik had al het gevoel dat ik nu, na 2,5 jaar (dagelijks oefenen) het nog steeds niet kan en zelf ook wel doorheb dat het nog enige tijd zal duren. Alle methodes zeggen dat het wel los loopt, dat je wel iets kan spelen, maar als 60+ wil je niet voor vrienden “Kortjakje” spelen. Dus…
  Die “5” vind ik nu zo een verademing: ik ben dus niet “dommer/onhandiger” dan andere 😉 en ja… het vraagt nog wat tijd voor ik iets “degelijks” voor toehoorders zal kunnen spelen.

  Team JijKanDitOok · 2 januari 2021 at 5:12 pm

  Hoi Golly, wat goed dat je al 2,5 jaar elke dag oefent! Petje af hoor, het is duidelijk dat je enorm gemotiveerd bent 🙂 Als je met akkoorden leert spelen, kun je liedjes al gauw wat ‘voller’ laten klinken. Wist je dat je met slechts vier akkoorden al honderden liedjes kunt spelen? In dit artikel kun je er meer over lezen. Voor nu de beste wensen, en maak er een prachtig muzikaal jaar van!

  Gunther · 30 april 2021 at 4:26 pm

  Handige tips op deze website, en zou ook graag willen piano aanleren, nu doe ik als hobby muziek mixen en mastering, ben vroeger ook op pad geweest om concerten te mixen. Maar het enige dat ik mis en miste is zelf een instrument kunnen spelen. Dus dat klinkt misschien raar, dus het opnemen en mixen van instrumenten geen probleem. Maar zet me aan een piano, en het enige liedje dat ik er uit krijg is broeder jacob. Zelfs op gitaar lukt me dat wel. Maar wat ik me af vraag, heb je zelf een piano nodig? Ik heb hier thuis alles, maar virtueel, wel met een goede midi controller, met gewogen toetsen etc. Maar kan dit een echte piano vervangen? Anders zal het moeilijk worden, wegens geen plaats en ook de kost. Piano’s kosten wel iets. En virtuele instrumenten hebben ook een hele (r)evolutie doorgemaakt. Dank alvast.

  Team JijKanDitOok · 3 mei 2021 at 2:41 pm

  Je klinkt als een echte muziekliefhebber Gunther! Heel gaaf dat je nu ook zelf een instrument wil leren spelen. Als je geen ruimte hebt voor een (digitale) piano maar wel beschikt over een goede midi controller met gewogen toetsen, kan je daar als beginner gewoon mee te starten. Wel is het handig als je over minimaal 61 toetsen beschikt, omdat je anders al gauw tekort komt als je meer liedjes leert spelen. Ook zal je op een gegeven moment een pedaal nodig hebben, maar die zou je wellicht los kunnen aanschaffen.

  Digitale instrumenten hebben door de jaren heen inderdaad een hele ontwikkeling doorgemaakt. Toch blijft het gevoel van spelen op een echte akoestische piano iets specifieks, wat moeilijk is na te bootsen. Digitale piano’s die dit gevoel zo dicht mogelijk benaderen, zijn daaarom ook vrij kostbaar.

  Maar wees gerust: als je net pas begint met piano spelen, zal dat verschil nog weinig uitmaken voor het oefenen. Ga dus lekker aan de slag met wat je al hebt staan, het belangrijkste is dat je er plezier in hebt!

  En mocht je het in de toekomst toch nog eens overwegen, lees dan dit uitgebreide artikel met tips & uitleg over het kopen van een digitale piano. Laat je nog eens horen hoe het gaat? Veel succes!

  Bruno Stouthuysen · 22 augustus 2023 at 6:22 pm

  Ben nu 77 en startte een 3 tal jaar gelden met piano. Volgde een kursus piano van NHA waar ik degelijk de grondbeginselen aangeleerd kreeg. Ook de begeleiding en de lang voortdurende ondersteuning was eervol. Daarna ging ik zelf verder met de kinderboekenreeks van Folk Dean en privé lesgeefster Aanvankelijk wel wat kinderachtig maar het leerde goed door de zorgvuldig gekozen liedjes.
  Maar met “Steeds beter deel 2” gaat het veel moeilijker. Tijdens de weekends oefen ik Oude leerstof en ook dat gaat vlug verloren.
  Twijfel vaak of ikzelf verder doe, al is stoppen toch ook geen optie.

  Geef een reactie

  Avatar placeholder

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *