Kan je piano leren spelen op een keyboard?

Published by Team JijKanDitOok on

Piano leren spelen op keyboard

Je wil graag piano leren spelen en vraagt je af of dit kan op een keyboard. Misschien heb je er thuis al één staan, of twijfel je over de aanschaf: een keyboard of (digitale) piano.

Het antwoord op de vraag is: ja, ook op een keyboard kan je piano leren spelen. Er zijn echter wel wat belangrijke dingen waar je op moet letten. We bespreken ze hieronder.

Piano leren spelen op keyboard of piano?

Een piano heeft zwarte en witte toetsen en een keyboard ook. Wat is dan het verschil?

Het verschil tussen een akoestische piano en een keyboard is duidelijk: bij de eerste wordt het geluid geproduceerd door een mechanisme waarbij een hamer op een aantal snaren slaat als je een toets indrukt. Bij de tweede wordt het geluid digitaal geproduceerd.

Verschil digitale piano en keyboard

Eigenlijk is een keyboard een heel ander instrument dan een digitale piano. Het is gemaakt zodat je in je eentje een hele band kan laten klinken. Er zitten allerlei geluiden van andere instrumenten in geprogrammeerd, die je onder begeleiding van verschillende ritmes kan laten spelen als je de toetsen indrukt.

Piano leren spelen keyboard

Dat kan ook bij sommige digitale piano’s. Maar het belangrijkste doel van een digitale piano is om jou zoveel mogelijk het gevoel te geven dat je op een akoestische piano aan het spelen bent. Dat gevoel krijg je door het geluid en door de aanslag van de toetsen.

 

Ontdek hier hoe je de mooiste liedjes leert spelen op piano of keyboard, zonder enige ervaring!

 

Verschil keyboard en synthesizer

Ook synthesizers lijken veel op keyboards. Wat is hier dan het verschil?

Een keyboard is bedoeld voor mensen die met kant-en-klaar geluid en automatische begeleiding aan de slag willen.

Piano leren spelen op keyboard

Een synthesizer is bedoel voor mensen die zélf klanken willen maken of willen aanpassen. Dit instrument wordt vaak gebruikt door mensen die zelf muziek produceren.

Is jouw doel om piano te leren spelen, kies dan voor een keyboard of digitale piano.

Geluid

Een keyboard heeft allerlei functies en geluiden. Dat is heel leuk, maar heb je ze ook allemaal nodig als je piano wil leren spelen? Nee. Je zal dan vooral de piano klanken willen gebruiken. En daar heb je meteen al een eerste verschil met een (digitale) piano: het geluid.

Zoals eerder gezegd is een digitale piano bedoeld om een akoestische piano zoveel mogelijk na te bootsen. Het piano geluid van een digitale piano is dan vaak ook veel beter, dan het piano geluid op een keyboard, omdat het daar maar één van de vele geluidseffecten is.

Piano leren spelen op keyboard

Toch is dit niet altijd zo. Er zijn namelijk hele dure keyboards en hele goedkope digitale piano’s. Het kan goed zijn dat een duur keyboard het geluid van een akoestische piano beter weergeeft dan een goedkope digitale piano. De prijs is dan een betere indicatie van kwaliteit dan het soort instrument waar je op speelt.

Het geluid is echter niet het belangrijkste verschil. Wil je echt het gevoel hebben dat je op een akoestische piano speelt, dan moet je letten op het volgende.

Gewogen toetsen

Wanneer je de toetsen van een keyboard indrukt, voelen ze licht aan. Zowel als je ze indrukt, als wanneer ze terugveren wanneer je je vinger er vanaf haalt.

Als je gewend bent om keyboard te spelen en je schakelt over naar een akoestische piano, dan zullen de toetsen een stuk zwaarder aanvoelen!

Dat komt door het mechanisme waarmee het geluid op een akoestische piano gemaakt wordt.

hamers op snaren

Bij de lagere tonen zijn de hamertjes die tegen de snaren slaan groter en zwaarder, waardoor je meer weerstand voelt als je een toets indrukt.

Naarmate de tonen hoger worden, worden ook de hamertjes kleiner. De weerstand die je voelt als je de toetsen met de hogere tonen indrukt, is dan ook minder.

Digitale piano’s die dit gevoel nabootsen, hebben ‘gewogen’ toetsen. Ze voelen aan als een echte piano.

Tip: Lees hier alles over digitale piano’s

Aanslag

Bij veel piano stukken zit er variatie in hoe ze horen te klinken. Je begint misschien lieflijk en zachtjes, om vervolgens uit te pakken met meer geluid en zwaardere tonen, om daarna weer zachtjes en rustig te eindigen.

pianist op vleugel

Bij een (digitale) piano hangt dit effect af van hoe je de toetsen indrukt: hoe harder je ze aanslaat, hoe meer geluid eruit zal komen.

Bij een keyboard heb je dit niet: het geluid blijft hetzelfde, hoe hard of zacht je de toets indrukt.

Aantal toetsen

Akoestische en de meeste digitale piano’s hebben 88 toetsen. Keyboards hebben er vaak wat minder. Als je net start met piano spelen, zal je ze in het begin nog niet allemaal gebruiken.

Wil je piano leren spelen op een keyboard, let er dan op dat je minimaal 61 toetsen hebt. Anders heb je er al snel te weinig wanneer je meer liedjes gaat spelen.

Koptelefoon

Het grootste voordeel van een keyboard of digitale ten opzichte van een akoestische piano is dat je er een koptelefoon op aan kunt sluiten. Zo kan je ‘s avonds laat of overdag oefenen en spelen, zonder je huisgenoten of buren te storen.

Prijs

Een keyboard of digitale piano is vaak stukken goedkoper dan een akoestische piano. Je kan er al een in huis halen voor een paar honderd euro.

Heb je een kleiner budget, dan kan je ook kiezen voor tweedehands.

Het beste wat je kan doen voor je een instrument koopt, is naar een winkel gaan en ze zelf eens uit te proberen. Ook al kan je nog niet spelen, druk de toetsen eens in om het verschil te kunnen voelen.

Bovendien lopen er vaak specialisten rond aan wie je al je vragen kan stellen. Ze kunnen je advies geven en vaak ook wat voorspelen zodat je het verschil ook kunt horen.

Tip: Ook online kan je terecht voor advies over het kopen van een keyboard of digitale piano. Kijk bijvoorbeeld eens bij Bax Music of Oostendorp Muziek. Deze muziekspecialisten hebben naast hun webshop ook echte winkels waar je instrumenten kunt uitproberen en vergelijken.

Conclusie

Kan je piano leren spelen op een keyboard? Ja!

  • Heb je thuis al een keyboard staan, dan kan je hier gerust mee piano leren spelen. Je kan daarna altijd nog overstappen naar een (digitale) piano als je zou willen. Het grootste verschil dat je zal merken, is dat de toetsen zwaarder aanvoelen, maar dat is een kwestie van wennen.

 

  • Is je doel om piano te leren spelen en twijfel je of je een keyboard of digitale piano moet aanschaffen? In dat geval raden we je een digitale piano aan: je krijgt dan het meest het gevoel van een echte piano.

 

 

Dit vind je misschien ook interessant

0 Comments

Geef een reactie

Avatar placeholder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *