Wat zijn de kosten voor pianoles? Alle prijzen op een rij

Published by Team JijKanDitOok on

Kosten pianoles

Wat kost pianoles? De kosten van pianoles verschillen nogal per type. Zo zijn er pianolessen op de muziekschool, bij een privé docent, aan huis of online.

Hieronder hebben we de tarieven per lestype op een rijtjes gezet, met de voor- en nadelen van elke soort. Zo kun je zelf een inschatting maken van wat het beste bij je past.

Kosten pianoles muziekschool

De kosten voor pianoles bij de muziekschool liggen zo tussen de 600 tot 1000 euro per jaar. In grote steden liggen de tarieven vaak nog hoger. Hiervoor krijg je zo’n 36 lessen van 30 minuten per week.

De kosten voor pianoles aan kinderen zijn vaak lager dan lessen aan volwassenen. Dat komt omdat muzieklessen aan leerlingen onder de 21 jaar nog vrijgesteld zijn van BTW.

Groepslessen piano muziekschool

Het volgen van groepsles op een muziekschool is wat goedkoper dan privé les. Nu zal een ‘groep’ bij pianoles waarschijnlijk niet veel groter zijn dan twee personen, simpelweg omdat er niet meer piano’s in een lokaal passen, dus dat valt op zich nog mee.

 • Het voordeel is dat het gezelliger kan zijn, je samen met je ‘klasgenoot’ kunt spelen en dat je elkaar kan motiveren.

 

 • Het nadeel is dat je docent zijn of haar aandacht over meerdere mensen moet verdelen. Dat is vooral nadelig als de een wat sneller leert dan de ander, waardoor jullie een verschillend speelniveau hebben en de een wat meer aandacht nodig heeft dan de ander.

Privé les piano muziekschool

Privé pianolessen bij een muziekschool zullen duurder zijn dan groepslessen, maar het grote voordeel is dat je alle aandacht van je docent krijgt. Zo haal je het meeste uit je les.

Voordelen pianoles bij de muziekschool

 • Je weet zeker dat je les krijgt van een gekwalificeerde docent. Hij of zij kan je corrigeren als je speelt en handige tips geven om beter te worden, afgestemd op jouw spel.

 

 • Je hebt een stok achter de deur: je moet elke week laten horen wat je geoefend hebt.

 

 • Er worden voorspeelavonden georganiseerd, waar je kan laten horen wat je hebt geleerd en kan wennen aan het spelen voor een publiek.

Nadelen pianoles bij de muziekschool

 • Je zit vast aan bepaalde tijden. Omdat je vaak per maand of per jaar betaald, is het zonde om een les te missen. Pianoles bij een muziekschool vraagt dus wel om en grote commitment, zowel in tijd als geld.

Kosten pianoles privé

De prijzen voor privé pianoles bij een particuliere docent verschillen nogal. Zo kan je soms al les krijgen voor 10 euro per uur, maar je kan ook tarieven vinden van 40 euro per uur, afhankelijk van de ervaring en kwalificatie van de docent.

Vraag hier gerust naar als je contact opneemt voor meer informatie, dat is helemaal niet gek. En mocht hij of zij hier wel raar op reageren, zoek dan vooral een andere docent.

Vaak kan je eerst een proefles doen (soms gratis), om te zien of de manier van lesgeven je bevalt en of je een klik hebt met je docent. Dat is belangrijk, want je wil natuurlijk wel met plezier je pianolessen volgen!

Kosten pianoles aan huis

Deze kosten hangen af van hoe ver een docent moet reizen om bij je thuis te komen, naast natuurlijk het lestarief zoals hierboven beschreven. Vaak kan je deze prijzen vinden op de website van de docent.

Voordelen pianoles bij een privé docent

 • Particuliere pianodocenten hebben meer vrijheid dan leraren bij een muziekschool, dus je kunt je lessen helemaal afstemmen op jouw wensen en wat jij wil leren.

 

 • Privé pianoles kan ook aan huis, als dat voor jou fijner is.

Nadelen pianoles bij een privé docent

 • Bij een muziekschool wordt alleen lesgegeven door gekwalificeerde docenten. Bij privé pianoles van een particuliere docent is dat niet gegarandeerd. Iemand kan afgestudeerd zijn aan het conservatorium, maar goed kunnen spelen is iets anders dan dit goed aan een ander kunnen overbrengen.

Kosten online pianoles

Als je online piano wil leren spelen kunnen de kosten ook nogal verschillen. Een goede online cursus vind je al voor zo’n 150 euro, met uitschieters naar boven en naar beneden.

Een goedkopere cursus wil niet meteen zeggen dat de kwaliteit slechter is, maar meestal dat de training wat minder uitgebreid is dan andere online piano cursussen.

Voordelen online pianoles

 • Bij online pianoles leer je piano spelen met behulp van naspeelvideo’s. Je online pianoleraar doet een oefening voor, jij speelt ‘m na. Het grote voordeel is dat je zelf kan bepalen wanneer je je les volgt en hoe lang je erover doet – het lesmateriaal is meestal levenslang toegankelijk.

 

 • Je bepaalt je eigen tijd en tempo en zit dus niet vast aan bepaalde tijden zoals bij een muziekschool of privé docent.

 

 • Heb je vragen, dan kan je je pianodocent 24 uur per dag mailen. Meestal krijg je binnen een dag al antwoord, zodat je weer snel verder kan.

Nadelen online pianoles

 • Omdat je zelf bepaalt wanneer je je lessen volgt, is er geen stok achter de deur. Je hebt veel zelfdiscipline nodig om goed en regelmatig te blijven oefenen.

 

 • Ook staat er geen docent naast je die je ter plekke kan corrigeren. Je moet dus ook kritisch naar jezelf kunnen kijken: speel je de oefeningen goed na of maak je het jezelf te gemakkelijk?

Conclusie: Kies wat het beste bij je past

Naast de kosten zit het belangrijkste verschil tussen de verschillende lestypes in de tijd die je ervoor kan en wil vrijmaken.

Ben jij iemand die het fijn vindt om elke week pianoles te volgen bij een docent zodat je een stok achter de deur hebt om te oefenen en je ter plekke persoonlijke tips kan krijgen om beter te worden?

Of vind je het fijner om in je eigen tijd en tempo pianolessen te volgen en ben je kritisch genoeg om je eigen spel te kunnen beoordelen?

kosten pianoles

Denk dus goed na over wat jij fijn vindt en kies een cursus die daarbij past. Weet je het nog niet zeker? Dan zou je ook eerst kunnen beginnen met online piano leren spelen. De investering is een stuk lager dan bij andere muzieklessen.

Mocht het je bevallen, dan heb je een voordelige manier gevonden piano te leren spelen. Kom je erachter dat je toch meer behoefte hebt aan persoonlijke begeleiding door een docent bij jou in de buurt, dan kan je altijd nog overstappen. Een begin heb je dan in ieder geval al gemaakt.

Lees ook:

 

Dit vind je misschien ook interessant

1 Comment

Corine · 22 maart 2023 at 7:25 pm

K heb n digitale piano.maar k kan er niet goed mee omgaan.vind niet de juiste toonsoort .type.lx708.lx706.lx705 Roland

Geef een reactie

Avatar placeholder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *