10 dingen die je moet weten om efficiënt piano te oefenen

Published by Team JijKanDitOok on

piano oefenen

Het geheim van goed piano leren spelen? Heel simpel: oefenen! Het maakt niet uit hoe muzikaal je van nature bent: als je ergens goed in wil worden, zijn regelmaat en doorzettingsvermogen het allerbelangrijkste.

Iemand die barst van het talent maar weinig oefent, zal uiteindelijk minder goed piano kunnen spelen dan iemand die misschien wat minder aanleg heeft, maar wél vaak oefent en zo steeds beter wordt.

Hoe zorg je er nu voor dat je zo efficiënt mogelijk oefent? Hoe kan je het beste een nieuw stuk instuderen en hoe blijf je gemotiveerd als het niet lukt? Lees er alles over in dit artikel!

1. Hoe vaak moet ik piano oefenen?

Probeer elke dag te oefenen. Een kwartiertje tot een half uur per dag is al genoeg. Oefenen werkt vanwege de kracht van herhaling: hoe vaker je iets doet, hoe beter je zal worden. Elke dag een kwartier werkt beter dan één keer in de week anderhalf uur.

Door regelmatig te oefenen op de piano zal je al snel merken hoe je je vingers het beste neer kan zetten om het stuk goed te kunnen spelen. Je verbetert de coördinatie tussen je linker- en rechterhand en leert steeds beter noten lezen.

2. Hou een potlood in de buurt

Schrijf gerust de namen bij de noten als dat helpt. Waarom met potlood? Mocht je je per ongeluk vergissen in de juiste naam voor de muzieknoot, dan kan je dit met een gum gemakkelijk aanpassen. Met een pen wordt het nogal een knoeiboel.

Tip: Deze apps helpen je om muzieknoten te oefenen

3. Leer de melodie kennen

Als je een nieuw stuk instudeert is het handig om te weten hoe het eindresultaat ongeveer moet klinken. Laat je docent het stuk voorspelen en neem een filmpje op met je telefoon zodat je het later opnieuw kunt bekijken. Of zoek het nummer op met YouTube.

Een online piano cursus is ideaal: je kan de les met uitleg net zo vaak terugkijken als je zelf wil. Als je de melodie in je hoofd hebt, weet je waar je naartoe moet werken.

4. Speel op het juiste niveau

Stukken die te makkelijk zijn, zijn saai en helpen je niet vooruit. Stukken die te moeilijk zijn, zijn te ingewikkeld en frustrerend. Een goede docent helpt je door stukken te kiezen op jouw niveau, die je voldoende uitdagen en je verder helpen om beter te kunnen spelen.

Leer je jezelf piano spelen? Dan is dat al een stuk lastiger om zelf in te schatten wat nu de juiste uitdaging biedt of eigenlijk net te moeilijk is.

Het is één van de redenen waarom we je altijd aanraden om voor een bepaalde methode te kiezen, of het nu via internet is of met een piano lesboek. Voorbeelden van de laatste zijn de Alfred Methode of de lesboeken van Hal Leonard.

Tip: Pianolessen bij een docent zijn vrij prijzig. Een beter betaalbare optie is dan een online cursus. Je volgt een beproefde methode waarmee duizenden mensen al piano hebben leren spelen.

Natuurlijk hangt het resultaat vooral ook van je eigen inzet af, maar dat de methode op zich werkt, is zeker. Het voordeel is dat je zo snel of langzaam kan gaan als je zelf wil, afhankelijk van jouw niveau.

5. Kies liedjes die je leuk vindt

Piano oefenen is nog veel leuker als je je favoriete muziek kan leren spelen! Van bijna alle nummers, van pop tot klassiek, is wel een versimpelde versie te vinden, speciaal voor beginnende pianisten. Je kunt ze downloaden of kiezen voor een pianoboek met bladmuziek voor beginners.

6. Hoe kan ik het beste een nieuw stuk instuderen?

Een nieuw stuk instuderen kan op verschillende manieren:

  • Het hele stuk heel langzaam eens doorspelen om te zien wat er nu eigenljk staat
  • Maat voor maat
  • Per gedeelte, zoals het refrein of couplet

Wat helpt is eerst met je rechterhand te beginnen zodat je maar op één ding hoeft te letten. Doe hetzelfde met je linkerhand. Daarna kun je langzaam met twee handen tegelijkertijd spelen, zodat je goed snapt hoe ze samen horen te klinken.

Ook hardop meetellen wil nog wel eens helpen om de noten op de juiste tel te spelen, zeker als je met achtste of zestiende noten te maken hebt.

7. Eerst goed, dan snel

Zorg dat je een stuk eerst goed leert spelen, voordat je aan het tempo gaat werken. Let op je techniek, vingerzetting, sla de juiste toetsen aan en let op de telling. Als je dingen afraffelt speel je misschien wel sneller, maar ook slordig en zonder aandacht.

Het klinkt zóveel mooier en beter als je de tijd neemt om een stuk goed in de vingers te krijgen. Dat geldt ook voor een stuk dat uiteindelijk snel hoort te zijn. Juist dan: begin langzaam.

piano oefenen

Wanneer je veel bezig bent met piano oefenen, zal je merken dat het op een gegeven moment lijkt alsof je vingers vanzelf weten wat ze moeten doen.

Dat is het moment waarop je je niet meer druk hoeft te maken over je techniek, maar je gevoel er helemaal in kan leggen. Zo kan je echt gaan genieten van het piano spelen!

8. Grr, het lukt niet!

Je bent al dágen of weken bezig maar het lukt nog steeds niet! Frustrerend… Het goede nieuws: je bent echt niet de enige. Werkelijk iedereen die ooit een instrument heeft leren spelen kent dit gevoel. Het hoort er nu eenmaal bij. Welkom in de wereld van de muzikant!

het lukt niet

Het is onmogelijk om iets perfect uit te voeren zonder eerst fouten te maken. Of, zoals Thomas Edison, de uitvinder van de gloeilamp zei: „Ik heb niet gefaald. Ik heb 10.000 manieren gevonden die niet werken.”

Oefenen op de piano is de enige manier om erachter te komen welke manier voor jou wél werkt. Je docent kan het 100 keer voordoen en je kunt allerlei tips op internet lezen, maar wil je het zelf kunnen, dan moet je aan de slag.

Merk je dat het niet lukt en begint het je te frustreren, stop met spelen en ga wat anders doen. Oefen later of de volgende dag gewoon weer lekker verder.

Je bent je er misschien niet bewust van, maar elke keer dat iets niet lukt met piano oefenen, zorg je ervoor dat je miniscule aanpassingen maakt zodat het de keer erop beter gaat.

piano oefenen

Net zo lang tot al die aanpassingen bij elkaar ervoor zorgen dat het wél lukt. Het lijkt dan alsof dat ‘opeens’ gebeurt, maar niets is minder waar. Het is het resultaat van jouw inzet en doorzettingsvermogen. Daar mag je best trots op zijn!

Je zal merken dat het vanaf dat moment steeds vaker wél dan niet goed gaat. Totdat je er niet eens meer over hoeft na te denken en je je afvraagt waarom je dit nou ook alweer zo moeilijk vond.

9. Sla een dagje over

Het zal ook best wel eens voorkomen dat je een dag geen tijd of geen zin hebt om te oefenen. Dat is geen ramp: sla het piano spelen gewoon een dagje over.

piano oefenen

Zo’n pauze kan je zelfs helpen om dat wat je geleerd hebt goed te verwerken. Dat geldt voor zowel je hersens als je ‘muscle memory’. Wanneer je daarna weer verder gaat met oefenen, kan het dan ook ‘zomaar’ opeens een stuk beter gaat!

10. Kies voor een gedegen stappenplan

Als je bekende artiesten en pianisten ziet spelen lijkt het allemaal zo makkelijk. Toch is alles van wat zij nu kunnen het resultaat van jarenlang (!) oefenen.

Een instrument volledig beheersen doe je nu eenmaal niet in een paar dagen of weken. Anders zouden veel meer mensen het wel kunnen. Gelukkig zijn er toch manieren om binnen een paar maanden al bekende liedjes te kunnen spelen, zelfs al begin je zonder enige ervaring.

Door te beginnen met het leren van een paar piano akkoorden kan je al snel liedjes spelen. Hoe je dat precies moet doen, kan je het beste leren in een cursus.

Door een bepaalde methode met gedegen stappen te volgen in plaats van willekeurige liedjes te leren spelen via bijvoorbeeld Youtube, ben je veel efficiënter bezig. De oefeningen die je krijgt vullen elkaar aan, waardoor je de logica die erachter zit beter snapt en je sneller leert spelen.

 

Ontdek hier welke online pianocursus het beste bij jou past!

 

Dit vind je misschien ook interessant

0 Comments

Geef een reactie

Avatar placeholder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *