Hoe ‘Perfect’ van Ed Sheeran een klassieker werd

Published by Team JijKanDitOok on

Als je in de laatste jaren een bruiloft hebt bijgewoond dan zul je zeker het nummer ‘Perfect’ van Ed Sheeran hebben gehoord, als het al niet het nummer van de openingsdans was. Perfect is een klassieker geworden onder de moderne pop ballads en daarmee een van de grootste hits van Ed Sheeran.

Maar wie was de inspiratie? Waarom wilde hij dit nummer per se schrijven? Het verhaal achter de oorsprong van dit nummer bevat de meest onverwachte combinatie van twee begrippen: ‘rapnummer’ en ‘James Blunt’.

Bladmuziek piano Perfect Ed Sheeran

Hier vind je:

  • Piano bladmuziek Perfect van Ed Sheeran –beginners
  • Piano bladmuziek Perfect van Ed Sheeran – gevorderden

Bekijk bladmuziek Ed Sheeran

Inspiratie

“Baby, I’m dancing in the dark with you between my arms
Barefoot on the grass, listening to our favourite song”

Deze regels beschrijven het moment waarop Ed het nummer baseerde dat hij voor zijn toenmalige vriendin (nu vrouw) Cherry Seaborn schreef. Bij het horen van de tekst beeld je je wellicht in hoe Ed super romantisch aan het slow dansen is met zijn vrouw. Een beetje zoals hij danste in de videoclip van Thinking Out Loud, maar dan op blote voetjes op een grasveld onder de sterren.

Bekijk dit boek

Dat idee is echter nét iets anders dan het werkelijke moment van inspiratie. Het nummer waar Ed en Cherry namelijk op aan het dansen waren, was het nummer March Madness van rapper Future. In een interview met ET Canada geeft Ed dit zelf ook toe: “Het rare aan dat nummer is dat er een regel is over hoe we dansen op ons favoriete nummer. Het nummer waar we naar luisterden was Future’s March Madess, wat echt het minst romantische nummer ter wereld is.”

James Blunt

Bovendien zat zanger James Blunt een paar meter verderop. Sterker nog, hij was de persoon die het huisfeest organiseerde waar Ed en Cherry die avond voor waren uitgenodigd.

“We waren in Ibiza bij het huis van James Blunt en om de een of andere reden was er een bepaald moment in de nacht dat mensen alleen maar housemuziek opzetten. Ik hou gewoon helemaal niet van housemuziek. Dus ik veranderde het in Future’s March Madness, waarop allemaal 40-jarige mensen reageerden met ‘Wat doe je nou? Wat is dit?’ En toen gingen we dansen.”

Bladmuziek piano Perfect Ed Sheeran

Thinking Out Loud overtreffen

Toen Ed Perfect begon te schrijven, wilde hij het nummer Thinking Out Loud overtreffen, dat hij schreef in samenwerking met folkzangeres Amy Wadge. Aan de BBC vertelde Ed hoe hij wil dat het grootste nummer van zijn carrière alleen zijn naam op de credits heeft staan. “Ik moet het beste liefdeslied van mijn carrière schrijven”, zei hij, “en het moet 100% door alleen mij zijn, zodat iedereen ernaar zal luisteren en denkt ‘oh wow, hij kan het dus echt.’”

Bladmuziek piano Perfect Ed Sheeran gitaar

Beyoncé

Twee maanden na de release van Perfect verscheen een nieuwe versie samen met Beyoncé genaamd ‘Perfect Duet’. “Ik dacht na over een manier op het opnieuw te lanceren, en ik dacht: ‘ik hou van Beyoncé… zal ik Beyoncé vragen? Ze gaat sowieso nee zeggen. Maar ik kan het net zo goed vragen.’ En ze zei ja.”

De samenwerking was een groot succes. Perfect Duet werd Beyoncé’s eerste nummer 1 hit na Single Ladies in 2008. Daarbij zorgde het voor een enorme stijging in populariteit van de originele versie.

Bladmuziek piano Perfect Ed SHeeran Beyonce

De originele versie van Perfect was eigenlijk een akoestisch nummer. Toen Beyoncé aan haar deel van hun gezamenlijke versie begon te werken, belde ze Ed dat het een akoestisch nummer met alleen gitaar wilde maken – wat de zanger meteen geweldig vond.

Andrea Bocelli & Matthew Sheeran

Weken later bracht Ed Sheeran nog een nieuwe versie uit, samen met de Italiaanse operaster Andrea Bocelli. Deze combinatie resulteerde in een klassieke uitvoering van Perfect, waarin je Ed zelfs hoort in het Italiaans. Het duo werd samengebracht door Ed’s broer Matthew Sheeran, een klassieke componist. Matthew speelde overigens ook een rol in de originele versie: hij schreef de strijkpartij: de eerste keer dat de broers samenwerkten aan een nummer.

Bladmuziek piano perfect ed Sheeran Andrea Bocelli

Recordbrekende hitcombinatie

Perfect was een enorm succes. Het nummer stond 57 weken lang in de Hot 100, de belangrijkste hitlijst van de VS. Toen Perfect zijn 52e week behaalde, werd Ed Sheeran de eerste solo artiest die een heel jaar lang met drie verschillende singles op de lijst stond.

Perfect voegde zich bij zijn eerdere hits Shape Of You en Thinking Out Loud, die respectievelijk 59 en 58 weken op de hitlijst stonden. In Nederland waren we een nog grotere fan van het nummer: hier heeft Perfect het zelfs 81 weken lang volgehouden in de Top 40.

Lees ook:

Dit vind je misschien ook interessant

0 Comments

Geef een reactie

Avatar placeholder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Op zoek naar bladmuziek voor piano?

Ontvang de leukste bladmuziektips (+ andere muziekweetjes) direct in je inbox!