Mede dankzij dit Amerikaanse duo wordt Soldaat van Oranje keer op keer verlengd

Published by Team JijKanDitOok on

“Soldaat van Oranje: opnieuw verlengd!” Al tien jaar lang was Soldaat van Oranje bijna non-stop te zien, wat het de meest succesvolle musical van Nederland ooit maakt.

De musical vertelt het waargebeurde verhaal van Erik Hazelhoff Roelfzema, een onbezorgde student die tijdens de Tweede Wereldoorlog in het verzet gaat en zich weet te ontwikkelen tot één van de grootste verzetsstrijders uit de Nederlandse geschiedenis.

Een oer-Hollandse musical over vriendschap, verraad, liefde en verzet. Maar wist je dat de muziek door twee Amerikanen is geschreven?

Bladmuziek piano Soldaat van Oranje

Bekijk hier piano bladmuziek voor Soldaat van Oranje

Amerikaanse flop leidt tot Nederlands succes

De muziek van de musical is geschreven door de Amerikaanse componist Tom Harriman en tekstschrijver Pamela Phillips Oland. Dit betekent dat de originele liedteksten Engelstalig waren. De reden hiervoor is ambitie van de producent, Fred Boot.

Producent Fred Boot werkte in 1993 in New York voor Cyrano, een musical van Joop van den Ende. Na het Nederlandse succes werd Cyrano naar Broadway gebracht. De Amerikaanse productie werd echter een flop, en Fred vroeg zich af wat dan wel zou werken. Lopend op Time Square, starend naar de enorme billboards, kreeg hij een idee: “Soldier of Orange, The musical”.

Bladmuziek piano Soldaat van Oranje

Songbook voor piano, gitaar en zang

 

Hij zag voor zich hoe Soldaat van Oranje zó succesvol zou worden, dat het op Broadway zou eindigen. Met dat in gedachten, besloot hij maar meteen in het Engels te beginnen. En hoewel de musical nog niet op Broadway te zien is, staat hij al wel gepland voor London.

Muzikale uitdagingen

Engelse nummers schrijven met Broadway als doel lijkt te werken. Componist Tom Harriman vertelt over het schrijfproces met Pamela Oland en hun invloed op de gehele musical: “Aan het begin waren het alleen Pamela en ik – er was toen geen regisseur bij betrokken. Dat gaf ons totale vrijheid om te schrijven wat we wilden en om de scènes te ontwikkelen die we voor ogen hadden. En opmerkelijk genoeg zijn veel van die liedjes en scènes onveranderd gebleven en nu in de show te zien.”

Het zorgde natuurlijk ook voor uitdagingen. Ten eerste was het vertalen op zich al een enorme klus. Het Nederlandse gebruikt namelijk vaak veel meer woorden om hetzelfde te zeggen dan het Engels, waardoor er veel veranderd moest worden om het toch in de melodie te laten passen.

Bladmuziek piano Soldaat van Oranje foto

De acteurs hebben hier misschien nog wel de meeste moeite mee gehad. De Nederlandse audities waren namelijk ook nog in het Engels. Pas nadat de cast compleet was, begonnen de vertalingen. Zij hebben dus flink hun best moeten doen om veel eerdere versies “mooi” te laten klinken.

Toch zorgde de Amerikaanse stijl voor veel kritiek. “Aan het begin zorgde de muziek voor weinig positieve reacties, “vertelt Harriman, “Er was veel kritiek dat de muziek niet was wat Nederlanders gewend waren, dat het te Amerikaans was. Maar door het succes van de show heeft het Nederlandse publiek het echt een kans gegeven en ons werk omarmd.”

Voorstelling 2.0

Naast de muziek en het sterke verhaal dankt Soldaat van Oranje zijn succes aan nog iets bijzonders. Wanneer je oom of buurvrouw je op die kringverjaardag nog eens uitgebreid vertellen over hun ervaring bij de musical, zullen ze waarschijnlijk twee woorden gebruiken in hun verhaal: “Het draaide!”.

bladmuziek piano Soldaat van oranje scene

Het publiek zit namelijk op een ronde tribune die tijdens de voorstelling 360° draait, om bij iedere slag weer een nieuwe scene te onthullen. Veel critici geven Soldaat van Oranje hierom ook het label “voorstelling 2.0”, omdat dit zo vernieuwend en succesvol is. Een grote kans dus dat we dit in de toekomst vaker mee zullen maken.

Dit vind je misschien ook interessant

0 Comments

Geef een reactie

Avatar placeholder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Op zoek naar bladmuziek voor piano?

Ontvang de leukste bladmuziektips (+ andere muziekweetjes) direct in je inbox!