Hoe Adrien Brody zich voorbereidde op zijn hoofdrol in The Pianist

Published by Team JijKanDitOok on

Bladmuziek The Pianist - city

The Pianist vertelt het verhaal van de Pools joodse pianist Wladyslaw Szpilman, die de verschrikkingen van de nazi’s tijdens de Tweede Wereldoorlog in Polen overleefde.

Adrien Brody speelde de hoofdrol. Om zich zo goed mogelijk in te leven, verkocht hij zijn appartement en zijn auto. Hij vertrok met twee tassen naar Europa om de leegte en eenzaamheid van zijn personage echt te kunnen voelen.

Bladmuziek The Pianist

Hij verloor 14 kilo in 6 weken door te leven op een dieet van twee eieren als ontbijt, een beetje kip als lunch en een klein beetje vis of kip met gestoomde groenten als avondeten.

Daarnaast volgde hij pianolessen. Ondank dat hij zo weinig energie had, zette hij door en oefende vier uur per dag. Net zolang tot hij passages van Chopin die in de film gebruikt werden, ook echt zelf kon spelen.

Bladmuziek The Pianist


 Bladmuziek The Pianist – Chopin, Ballade in G mineur

Bladmuziek The Pianist

Tip: Hier vind je nog veel meer bladmuziek van Chopin

Muziek in The Pianist

De muziek waar de film mee begint, is Nocturne in D-mineur van Chopin. Andere werken van dezelfde componist op de soundtrack van The Pianist zijn Ballada no. 1 in G-mineur en Waltz no.3 in A-mineur. In de film zelf zijn ook Beethoven en Bach te horen.

In The Pianist zijn verschillende close-ups te zien van Szpilmans handen die piano spelen. Deze stukken werden gespeeld door de Poolse klassieke pianist Janusz Olejniczak, die ook op de soundtrack te horen is.

Bladmuziek The Pianist Chopin

Regisseur Roman Polanski wilde de film zo realistisch mogelijk maken. In elke scene waarin Adrien piano speelt, werd het geluid van zijn spel vervangen door opnames van Olejniczak. Om het net zo te laten lijken dat Adriens pianospel van hetzelfde niveau was als Szpilman, oefende hij maandenlang, zodat zijn manier van spelen zo realistisch was dat hij de kijkers ervan kon overtuigen dat hij het zelf deed.

Radeloosheid

Adrien Brody staat bekend om zijn ‘method acting’: een manier van acteren die gebaseerd is op realisme en realistische emoties. Hij gaf zijn alles wat hij had op (volgens sommige bronnen zelfs zijn relatie) en hongerde zichzelf uit.

Bladmuziek The Pianist

Tegen de BBC zei hij daarover: “Er is een leegte die komt met echte honger die ik niet eerder had meegemaakt. Ik had dat niet kunnen spelen zonder het te weten. Ik heb verlies gekend, ik heb verdriet gekend, maar de radeloosheid die komt met honger kende ik niet.”

Voor zijn rol in The Pianist won Adrien Brody de Oscar voor Beste Acteur op een leeftijd van 29 jaar – de jongste winnaar ooit in die categorie.

Persoonlijke film

Regisseur Roman Polanski maakte zelf als kind de gruwelen van het getto in Warschau mee. Hij noemt The Pianist dan ook zijn meest persoonlijke film tot nu toe. Zijn eigen moeder kwam om in Auschwitz.

Polanski was eerder door Steven Spielberg gevraagd om Schindler’s List te regisseren. Daar bedankte hij voor, omdat het onderwerp nog te gevoelig lag. Na het lezen van Wladyslaw Szpilman’s memoires in zijn boek Death of a City, besloot hij toch een film over de Tweede Wereldoorlog te maken.

boek Szpilman

Bekijk dit boek

“Dit boek beschrijft gebeurtenissen zoals ik ze herinner uit mijn jeugd,”vertelt hij , “Ik heb meneer Szpilman drie keer ontmoet. Hij heeft geen specifieke suggesties gedaan. Hij vertelde me alleen hoe fijn hij het vond dat zijn boek verfilmd zou worden en dat ik de regisseur zou zijn.”

Voor zijn werk als regisseur van The Pianist won Polanski de Oscar voor Beste Regisseur.

 

Dit vind je misschien ook interessant

0 Comments

Geef een reactie

Avatar placeholder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Op zoek naar bladmuziek voor piano?

Ontvang de leukste bladmuziektips (+ andere muziekweetjes) direct in je inbox!